Viața cotidiană implică stres, oamenii sunt solicitați la muncă, au probleme financiare sau în viața familială, au prea multe griji sau prea puțin timp liber.
Studiile au descoperit că între stres și problemele de sănătate există o strânsă legătură.Stresul poate agrava unele afecțiuni existente deja sau poate crește riscul apariției unor boli precum: obezitatea, Alzheimer, boli cardiovasculare, diabet, astm.
1.Bolile cardiovasculare. Medicii confirmă că stresul ar putea avea un efect direct asupra inimii. Stresul emoțional brusc poate declanșa probleme cardiace inclusiv atacuri de cord. Cei ce suferă de tulburări cardiovasculare trebuie să evite tensiunile și supărările inutile.
2.Obezitatea. Stresul ridică nivelul hormonului numit cortizol responsabil cu creșterea cantității de grăsime de pe abdomen.
3.Boala Alzheimer. Un studiu realizat pe animale a constatat că stresul ar putea agrava boala Alzheimer accelerând formarea leziunilor cerebrale.
4. Dureri de cap. Stresul este considerat principalul factor declanșator al durerilor de cap cu severitate medie și mare, inclusiv al migrenelor.
Stresul este o reacție firească, un răspuns psihic la o amenințare, o situație neplăcută, o problemă de ordin emoțional. Când o persoană este stresată corpul reacționează prin intermediul vaselor de sânge care se contractă, al tensiunii și pulsului care cresc. Respirația se intensifică și crește concentrația de adrenalină și cortizol din sânge.
Atunci când stresul devine cronic aceste modificări fiziologice duc la reale probleme de sănătate.
Lucrurile stresante din viața unui individ nu se pot schimba ,unele sunt inevitabile, altele sunt gestionate cu dificultate. Ce se poate modifica însă este modalitatea de răspuns la acestea.
Conform specialiștilor există câteva modificări și îmbunătățiri ale stilului de viață care ne pot ajuta pentru a gestiona și preveni stresul.
-practicarea unei activități fizice. Se cunosc beneficiile sportului asupra stării fizice și psihice
-adoptarea unei alimentații sănătoase care poate contribui la formarea unui sistem imunitar puternic în fața stresului
-practicarea unor tehnici de relaxare, yoga, meditații, masaj sau tehnici de respirație
-comunicarea cu cei apropiați, familie sau prieteni pentru găsirea soluțiilor
-menținerea unei vieți sociale active cu activități plăcute precum plimbările în natură sau ieșitul cu prietenii
-apelarea la ajutor specializat, respectiv consiliere psihologică atunci cînd toate celelalte metode nu dau rezultate
Chiar dacă stresul poate fi copleșitor și aparent greu de ținut sub control există mijloace prin care putem minimaliza efectele negative asupra sănătății cât timp conștientizăm că este o problemă și suntem dispuși să luptăm cu ea.