După cum se știe deja, în timpul Conferinței de la München, vicepreședintele american J.D. Vance s-a referit și la România. A făcut-o într-un context în care dădea peste nas Uniunii Europene și trimitea săgeți către Germania.
Nu știu dacă în acel moment vicepreședintele american cunoștea faptul că la baza deciziei de anulare a alegerilor de la noi au stat nu doar date de la serviciile de informații românești. Omoloagele lor din Franța și SUA, doar de ele știu eu, au colaborat cu partea română prin livrarea de informații cu privire la combinația rusească pusă la cale în favoarea candidatului Călin Georgescu. (…)
În timpul ăsta, în care europenii erau beșteliți pentru democrațiile în cârje incapabile pe performanțe care să le țină la adăpost de imixtiunile rusești, pe holurile clădirii unde se petrecea perdaful avea loc o scenă de o cu totul altă factură. Emil Hurezeanu dădea nas în nas cu trimisul special al lui Donald Trump, Richard Grenell. Cei doi se cunoșteau din vremea când fuseseră ambasadorii țărilor lor în Germania.
Întrebat de Euronews cum a fost întâlnirea pe care a avut-o cu Grenell, Hurezeanu a spus că s-au văzut întâmplător pe hol și au avut o discuție „cordială” și „informală”. I-a făcut o invitație lui Grenell la București, pe care acesta a refuzat-o, iar americanul a încheiat discuția spunând că „rămâne interesat de soarta fraților Tate”.
Elegant, că doar are stofă de diplomat, Emil Hurezeanu a considerat atenționarea lui Grenell a fi una absolut benignă, nicidecum din categoria presiunii sau chiar a traficului de influență la nivel înalt.
Așadar, ministrul de externe român nu a avut niciun motiv să-i răspundă sincer – la un apropou care pare extras direct din filmele cu mafioți – cu un angajament pe măsură: „Ok, Don Rick, îi facem scăpați pe frații Tate, mai ales dacă este în numele consolidarii slabei democrații din România, cum tocmai zice Șeful în sală! Consider it done!” Doar a reținut solicitarea și a transmis-o la București.
Rezultatul? Câteva zile mai târziu, frații Tate, aflați în România sub control judiciar pentru acuzațiile de viol și trafic de persoane, s-au urcat într-un avion privat și au zburat spre Florida. În timp ce se aflau în zbor, li s-a ridicat și sechestrul de pe o parte din avere și le-au fost deblocate toate conturile.
Concluzia? Sunt două. Prima este cum spune ministrul de externe Emil Hurezeanu, nu a fost nicio presiune, ci doar manifestarea materializării îndemnului adresat de vicepreședintele american, acela de a ne consolida democrația. A doua este aceea că la nivel foarte înalt este exact ca în filmele cu mafioți. Doar limbajul este altul.
Mirel CUREA, Ev. Zilei