29.4 C
Constanța
luni, 15 aprilie 2024

Eveniment istoric: Klaus Iohannis îi răspunde lui Neacșu din Câmpulung

spot_img

Trebuie citit

Klaus Iohannis este un sas veritabil, reprezentant standard al acestei etnii contradictorii, care își trage numele din saxoni însă provine din alte regiuni precum Țările de Jos, Bavaria sau Turingia.
Punctual în angajamente dar întârziat în vorbire, înalt ca o prăjină, dar molâu ca o rășină, rapid pe schiuri, dar lent în mers biped, teuton mândru cu soție iobagă (scris legat, nu vă impacientați), a dat ciorba de rubarbă săsească, îndulcită cu stafide și condimentată cu scorțișoară (de ce?) pe gustoasele perișoare rumânești și salamul de Sibiu pe micii Cotrocenilor.
Dar iată că, după mai bine de 500 ani (501, să fim preciși ca sașii), Klaus Iohannis a decis să repare o nedreptate istorică! I-a raspuns în numele comunității sașilor boiernașului Neacșu din Câmpulung, autorul celebrei scrisori către judele Brașovului Hanăș Begner (Hans Benkner), cel mai vechi document păstrat, scris în limba română (1521), rămasă însă fără răspuns timp de secole.
Redăm mai jos, integral, replica lui Klaus Iohannis:


Re: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanăș Begner
From: klaus@presidency.ro
To: neacsu@campulung.ro
Cc: johannes.benkner@brasovcity.ro

Dragă Neacșu din Câmpulung,


În numele înțeleptului și nobilului și cinstitului și de Dumnezeu dăruitului jupân Johannes Benkner din Kronstadt (în Cc), multă sănătate de la Iohanăș Werner din Hermannstadt.
I pak îți mulțumim pentru că ne-ai dat de știre despre lucrul turcilor, cum ai auzit domnietale că împăratul a ieșit din Sofia și s-a dus în sus pre Dunăre.
I pak să știi domnia ta că ne pare rău că nu ți-am răspuns mai repede, am fost out of office, m-am dus la ski la Păltiniș.
I pak să știi că între timp, că acum suntem tovărăși buni cu turcii și împăratul nu mai este în Țarigrad, stă într-o casă mare și albă în Lumea Nouă și ne-am văzut săptămâna trecută la summitul NATO de la Bruxelles.
I pak să știi domnia ta că acum e frică mare de acel lotru de Putin-Țar.
I pak spui domnietale că dacă ajung secretar general NATO în 2023 îi las vorba lui Ciucă să îți facă și ție o dregătorie la Muscel.

Cu aleasă considerație,
Klaus IOHANNIS
Președinte, Țeara Rumânească

Mihai-Alexandru CRISTEA

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri