16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

România nu renunță la unicul său Delfinariu

spot_img

Trebuie citit

Delfinarii există în multe țări din Europa, deși în altele s-au desființat. De ce există și de ce este nevoie de ele? Directorul singurului delfinariu din România, dr. Adrian Bîlbă, explică de ce există astfel de organizări în care animalele sunt prezentate oamenilor. „Merită să le prezentăm inteligența, pentru că noi, oamenii, suntem fericiții câștigători ai cursei evolutive și acești câștigători au niște responsabilități. Avem responsabilitatea de a îngriji aceste animale, biota în general, biodiversitatea în particular. În consecință, delfinariile au rolul de a lega sufletește vizitatorul, și mai ales copiii, de aceste frumoase, inteligente animale. De a-i responsabiliza vizavi de mijloacele prin care le pot proteja situația lor din natură, din ce în ce mai afectată de transporturi, de războaie, de tot ce înseamnă invazie a biotopului lor acvatic”, a explicat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Acesta spune că în țările nord-vest europene, delfinariile au început să fie închise. În Anglia, de exemplu, de ceva vreme, nu mai există niciun delfinariu. Motivul: mișcările activiștilor ecologiști și pseudo-ecologiști se opun acestora, considerându-le spectacole cu animale inteligente. „În același timp, un milion de englezi, familii cu copii, cumpără numai de pe British Airways bilete la marile delfinarii din America. Înseamnă că este o nevoie, înseamnă că părinții responsabili sau părinții invitați de copii vor să-i aducă la delfinariu”, mai spune directorul CMSN, pentru România Liberă.

 În Constanța, înainte de fiecare reprezentație, cei care vin ascultă o prelegere de circa 15 minute despre delfini, despre importanța acestora, a protejării mediului în care trăiesc. O prelegere interactivă, căci se pot pune întrebări și se pot afla răspunsuri. „Deseori în prelegerile mele spun «Vă mulțumesc, copii, pentru că i-ați adus pe părinți la o oră de biologie; mă rog, un sfert de oră de biologie». Pentru că părinții sunt importanți, dar și copiii: ei sunt puternicii de mâine care vor putea strica sau pot face mai mult decât noi. Părinții sunt importanți fiindcă decid azi și mulți dintre ei decid important situația cetaceelor din natură și toți, absolut toți, decidem situația lor prin comportamentul nostru”, precizează Adrian Bîlbă.

Delfinariul Constanța este muzeu. „Muzeu fiind, transmitem în mod oficial, pe o cale muzeistică, educația și responsabilitatea față de aceste mamifere marine. Oamenii să vadă, să înțeleagă că au ajuns într-un loc în care animalele și bunăstarea lor sunt respectate”,  a conchis directorul Delfinariului. Delfinariul din Constanța are în prezent doi delfini, dar există planuri pentru extindere.  

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri