15.4 C
Constanța
vineri, 23 februarie 2024

Conflict între BOR și IPS Teodosie?!

spot_img

Trebuie citit

Patriarhia e contra Patriarhiei? Intelectualul Bănescu și Arhiereul Teodosie, un conflict artificial.

Mi-ar plăcea să cred că Domnul Vasile Bănescu nu s-a referit la IPS Teodosie, Arhiepiscopul Teodosie, atunci când s-a „îngrozit” de faptul că, în planul public, se amestecă planul medical cu cel „prin excelență spiritual”. De altfel, nici n-a rostit numele IPS, dar din context se poate înțelege că s-a referit la IPS… doar dacă crezi că IPS e un antivaccinist și idolatrizează Euharistia, ceea ce nu e cazul. Prefer să cred că #habarnamcine a dorit să construiască artificial un conflict intre IPS Teodosie și Vasile Bănescu, doar pentru a impulsiona campania de vaccinare. Nu e prima dată.

Să nu uităm totuși, Guvernul vrea morțiș ca BOR să îndemne poporul la vaccin. La fel de mult mi-ar plăcea să cred că domnul Vasile Bănescu n-a înțeles foarte clar declarațiile IPS Teodosie cu privire la vaccin. Care n-au fost o opoziție la campania de vaccinare! De fapt, ce a spus IPS:

1. Fiecare e liber să se vaccineze sau nu, după cum dorește. IPS și preoții nu sunt medici să aibă competențe în promovarea medicală a vaccinului antiCOVID Asta e o discuție strict punctuală și medicală, dar în general Biserica susține actul medical responsabil și asumat de specialiști.

2. Când a fost întrebat dacă se vaccinează, IPS a spus că el personal nu se va vaccina, având două argumente:-unul medical, are alergie și nu îl poate face. Tot IPS a declarat, în trecut, pentru a nu părea antivaccinist, că el însuși se vaccinează cu vaccinul antigripal clasic, folosind o formulă multi-tulpină.-alt argument a fost teologic, IPS susținând, pe linia Scripturii și a Sf. Părinți că, împărtășindu-se zilnic, consideră că Sf. Împărtășanie e mai eficientă ca vaccinul, din moment ce NU ÎL POATE FACE.

Și aici pare că domnul Vasile Bănescu nu a fost informat prea bine despre ce a vrut să spună IPS Teodosie, iar presa a exploatat momentul, în folosul unei impulsionări a campaniei de vaccinare, după mine construind un conflict artificial.Și mai mult mi-ar plăcea să cred că domnul Vasile Bănescu este și rămâne fidel Scripturii și Tradiției Ortodoxe, în care se afirmă câteva adevăruri fundamentale în ceea ce privește chestiunea îmbolnăvirilor:-Boala este consecința unei căderi spirituale, prin urmare vindecarea trupească începe cu cea sufletească. Acest adevăr este prezent oriunde în Scriptură iar Sf Tradiție a fundamentat una din cele șapte Taine, Maslul, pe acest adevăr.-Dumnezeu este și vindecătorul sufletului, dar și al trupului, așadar Euharistia NU este un act „prin excelență spiritual” așa cum a lăsat de înțeles domnul Bănescu, (deși, într-un anumit context, poate avea dreptate).

– Medicii, știința medicală, sunt tot lucrarea lui Dumnezeu (o afirmă Scriptura), prin urmare, nu putem vorbi de un conflict între știință și credință, cum spune și domnul Bănescu, dar, mai mult, astfel NU se permite idolatrizarea științei sau a credinței. Cum ar veni nici preotul fără doctor, nici doctorul fără preot. În concluzie; IPS Teodosie nu respinge actul medical, el însuși fiind un susținător al acestuia, declarând și public că a mijlocit pentru medicamente, tratamente și chiar operații pentru cei suferinzi. Deoarece însă nu se poate vaccina din motive medicale, a declarat clar că slujește zilnic cu nădejdea creștină că Dumnezeu este cel mai mare vaccin pentru dânsul. Asta nu îl face antivaccinist, deoarece el însuși apelează la alte vaccinuri la nevoie și chiar și față de vaccinurile anti-COVID nu se opune administrării lor, fiecare fiind liber să facă așa cum dorește.

Domnul Vasile Bănescu ori a fost greșit informat, ori nu a înțeles până la capăt afirmațiile IPS Teodosie, ori este victima unei campanii care încearcă să facă din preoți propagandiștii unui act medical, autoritățile neavând puterea de convingere necesară în fața poporului. Cum îl cunosc ca un om cu fine abilități intelectuale, înclin să cred că a fost greșit informat iar alții au exploatat conflictual spusele domniei sale. Altfel, m-aș îngrozi și eu și, mai mult, aș înlemni, să aflu că purtătorul de cuvânt al BOR contrazice Rugăciunea în vreme de pandemie pe care chiar Patriarhia Română a trimis-o tuturor parohiilor, dar și Scriptura și Tradiția Bisericii, care afirmă clar că Dumnezeu este și doctorul sufletelor și AL TRUPURILOR și Îl rugăm să oprească boala, să vindece pe cei bolnavi și să ocrotească pe cei sănătoși.

Chiar, cum credeți că face Dumnezeu toate astea?!

Preot Eugen TĂNĂSESCU

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri