Românii sunt codași la simțul civic. Deși apreciază civilizația din Occident nu sunt dispuși să respecte regulile elementare de conviețuire în comunitate precum liniștea publică, conduita în trafic, păstrarea curățeniei sau luarea de atitudine atunci când situația o cere. Desigur, o parte din vină o poartă educația primită în familie și școală unde există un dezinteres masiv pentru binele comun, contribuția la dezvoltarea comunității, unde individualismul, nepăsarea, nesimțirea nu sunt taxate, ba chiar încurajate.
Pe de altă parte, nici statul nu reușește să implementeze programe de încurajare a simțului civic deși ne place să credem că suntem o țară europeană cu aceleași drepturi și obligații ca toate celelalte.
Să nu vă imaginați că în alte țări toți au cei șapte ani de acasă și s-au născut cu normele civice întipărite în ADN. Au și ei nesimțiții lor, există și acolo frondă și nepăsare. Însă acolo lipsa ordinii, a corectitudinii și a disciplinei se taxează cu amenzi uriașe. Ori când te trezești bun de plată cu o amendă cât salariul pe o lună pe care ți-o încasezi indiferent dacă ai sau nu la SPIT ceva „pe numele tău”, parcă te gândești mai bine a doua oară dacă arunci gunoiul în stradă sau dai muzica tare în apartament la 12 noaptea.
Cu sau fără teama de amenzi de fapt marea problemă a societății noastre este lipsa de respect față de ceilalți, disprețul față de reguli și egocentrismul. În special ultimul, tradus printr-o democrație prost înțeleasă „sunt liber să fac ce vreau”
Cum este posibil să ai casa lună, să te apleci după fiecare scamă de pe covor și să lustruiești mobila o dată la trei zile dar dacă ai trecut de pragul casei, nu mai este problema și grija ta? Se rupe punga de gunoi în drum spre tomberon și se împrăștie totul pe trotuar? Acolo rămâne. Nu mai este problema ta.
Răspuns: “Da’ nu plătim taxe pentru gunoi? Să vină să strângă!”
De ce dai cu bormașina la orele în care trebuie păstrată liniștea fără să te gândești la cei cu care împarți spațiul comun de locuit? De ce situația pe care trebuie să o rezolvi tu trebuie făcută pe nervii și răbdarea celorlalți și cum te-ai simți de partea cealaltă când obosit după o zi de muncă cineva îți zgândără creierii spărgând pereții?
Răspuns: „E casa mea și fac ce vreau.”
Vitejii lui Pește Prăjit de ce când o femeie este agresată pe stradă de un necunoscut nu interveniți? De ce vă strângeți ca la circ cu telefoanele pe modul de filmare pentru cele mai bune cadre ce vor fi postate apoi pe facebook? V-ați gândit dacă ați privi cu aceeași pasivitate și dacă ar fd vorba de soția, mama, fiica voastră?
Răspuns: „Nu e treaba mea să mă amestec”. Completat în mod dezgustător ce multe ori și de „ cine știe ce a făcut, că doar nu o bate degeaba”.
Cetățenia activă studiată în orele de educație civică din școli ar trebui doar să aprofundeze niște noțiuni fundamentale pe care se presupune că le avem deja. Reguli esențiale pentru o societate modernă, empatia, altruismul, asumarea, responsabilitatea, respectul lipsesc însă cu desăvârșire acum și cel mai probabil și în viitor.
Deșteaptă-te române! Ce ironie! E imnul nostru!