-2.6 C
Constanța
luni, 30 ianuarie 2023

Dezastru în agricultură. Un dezastru de deficit comercial. Unde am ajuns?!

spot_img

Trebuie citit

În timp ce producătorii agricoli își aruncă producția pe câmp, din lipsă de contractare, spații de depozitare și prelucrare, plus prețuri decente de achiziție, România importă masiv produse agro-alimentare! Pentru malluri în special, dar și pentru piețe, unde pe tarabele „producătorilor” se găsesc legume și fructe din Turcia, Grecia sau Polonia. Până și carne din Ungaria!

Motivele pentru această situație ar trebui cunoscute și de guvernanții de azi, care se laudă cu o imaginară fericire și bunăstare a românilor:

– productivitatea foarte scăzută în comparație cu media europeană, un grad de fragmentare al exploatațiilor foarte mare, 33% din numărul total de exploatații la nivel european fiind din România, iar 91,8% dintre acestea au o suprafață mai mică de 5 hectare. În plus, infrastructura rutieră deficitară în zona rurală împiedică o mai bună și eficientă conectare a lanțului producători-procesatori-consumatori. Adăugăm la asta gradul foarte scăzut de acoperire a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, care împiedică dezvoltarea de centre de depozitare sau procesare. Plus cadrul legislativ impredictibil!

Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro! Potrivit statisticilor, România a exportat, în perioada ianuarie – martie 2021, produse agroalimentare în valoare de 1,74 de miliarde de euro. Pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele trei luni ale anului 2020 mai mult de 2,49 miliarde de euro!?!

România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în condiţiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro. Cum e posibil așa ceva?!

Este. Este un salt uriaș față de anul trecut care arată cât de extins este dezastrul din agricultură provocat de guvernele PNL care au amputat și/sau amânat plata subvențiilor, au refuzat despăgubirile pentru calamități, n-au asigurat finanțarea irigațiilor, au desființat ori sabotat programe benefice, doar pentru că fuseseră inițiate de PSD – tomata, usturoi, ferme de reproducție porci, Casa de Comerț Unirea, etc.

România nu doar că se îndatorează halucinant în guvernarea Cîțu, dar a ajuns să cumpere mâncare DIN BANII ÎMPRUMUTAȚI deși are un potențial agroalimentar cum puține țări din Europa au…guvernul actual ori nu știe, ori refuză cu premeditare să  susțină domeniul vital al agriculturii și afectează astfel un interesul esențial  al asigurării securității alimentare a țării.

Senator Felix STROE

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri