21.4 C
Constanța
marți, 22 aprilie 2025

Diana Mititelu: SEAS are în spate un concept, că există o noimă în selecție și că e mai mult decât o manifestare artistică

spot_img

Trebuie citit

Diana Mititelu a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Regie teatru, spectacolul său de licență fiind „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, spectacol care se joacă și pe scena Teatrului de Stat Constanța. A urmat cursuri de master la secția Regie teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București . Spectacolul său de disertație, „Tragedia omului” după Imre Madàch, a fost un succes și a fost preluat, în cadrul programului 9G, de Teatrul Național „I.L.Caragiale” București.

Cel de-al treilea spectacol regizat de Diana Mititelu, „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, a avut premiera pe scena Teatrului de Stat Constanța și a fost selectat pentru Festivalul Dbutant 2020, Marele premiu al festivalului a fost obținut de unul dintre actorii din distribuția acestui spectacol.

Mai mult, în 2021, Diana Mititelu a obținut premiul UNITER pentru debut cu „Jocuri în curtea din spate”. Spectacolul a fost selectat pentru a fi adaptat la sistemul vizionării VR (realitate virtuală).

Rep: Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS Constanța 2022. Știu că sunteți unul dintre oamenii care s-au ocupat de acest eveniment. Au trecut patru săptămâni de când a început. Cum a fost până acum?

Diana Mititelu: Foarte bine, neașteptat de bine. Cred că oamenii simt că SEAS are în spate un concept, că există o noimă în selecție și că e mai mult decât o manifestare artistică, în aer liber. Cred că publicul constănțean începe să înțeleagă importanța participării la un eveniment artistic, că vede asta ca o investiție și cred că nu se mai mulțumește cu ce descoperă accidental într-un parc sau într-o piață. La SEAS am văzut un public care alege foarte atent spectacolele la care participă, care pune întrebări, care vine la timp, care e realmente curios.

Rep: Câte spectacole sunt în total și ce teatre participă?

Diana Mititelu: Sunt aproape patruzeci de titluri, dar o să profit de contextul asta și o să vă invit să vizionați site-ul nostru www.seas.ro, sau să intrați pe pagina noastră de FaceBook –@SEASStagiuneEstivala unde suntem foarte prezenți și activi.

Rep: Am observat că sunt foarte mulți tineri la evenimentele SEAS …

Diana Mititelu: Da, așa este, am fost foarte plăcut surprinși că atât de mulți tineri participă la evenimentele SEAS. Partea și mai frumoasă e că și în echipa noastră avem un grup de voluntari, elevi de liceu, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani care au dorit să se implice în povestea frumoasă care se numește SEAS. Ne-am apropiat unii de alți și am dori să continuăm colaborarea cu ei și în alte proiecte ale teatrului. Sunt speciali și calzi, o bucurie să îi ai prin preajmă. Au tot felul de interese și preocupări, ne inspiră foarte mult.

Rep: „Jocuri în curtea din spate” este al treilea spectacol din carieră regizat de Diana Mititelu și a primit Premiul UNITER pentru debut. Ce a însemnat acest premiu?

Diana Mititelu: A fost un moment în timp, foarte emoționant, pentru că am simțit foarte concret susținerea și bucuria celor apropiați. De asemenea, mai cred că premiul a însemnat foarte mult pentru teatru și mai ales pentru spectacol, pentru că a primit un soi de atenție și vizibilitate, astfel că ne-am permis să-l plimbăm pe la tot felul de festivaluri.

Rep: Ce înseamnă TSC pentru Diana Mititelu?

Diana Mititelu: Am o relație foarte speciala cu teatrul de aici mai ales cu oamenii. TSC e un spațiu foarte familiar pentru mine, e locul unde am găsit adăpost imediat după master, când totul părea extrem de nesigur, însă, odată ajunsă aici, am câștigat acest răgaz de a observa cum funcționează acest mecanism interesant, pe numele lui teatru de repertoriu.

Rep: Revenind la SEAS, ce le recomandați constănțenilor și turiștilor care încă nu au ajuns la spectacole?

Diana Mititelu: Le recomand să vină. După o zi de plajă, o siesta și o cină light, un spectacol de teatru sună cum nu se poate mai bine. SEAS reunește aproape treizeci de teatre din toată țara, și nu numai, vor veni și colegii noștri din Chișinău, iar pe parcursul celor două luni se vor juca aproximativ 40 de spectacole (teatru, muzică, impro-show) prin urmare, au de unde alege.

Rep: Poate deveni Constanța un pol cultural?

Diana Mititelu: Da, cu siguranță. Nu mai departe SEAS, un eveniment la prima ediție a adunat deja mii de spectatori. Cred cu tărie că dacă Erwin Șimșensohn și echipa lui vor beneficia în continuare de sprijinul autorităților, în aceeași măsură sau chiar mai mare decât în prezent, cred că nucleul asta creativ din jurul Teatrului de Stat Constanța poate genera lucruri minunate. Orașul are un potențial uriaș, dar are nevoie de oameni care să vadă cultura ca un stil de viață, ca o modalitate de a scoate din letargie o comunitate, nu ca o formă de câștig facilă.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri