25.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

Costin-Ioan Răsăuţeanu, candidat PSD la Consiliul Local Municipal: „Îmi doresc ca toți tinerii să aibă șanse egale la angajare, nu doar cei care au relații sau pile!“

spot_img

Trebuie citit

Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Municipale PSD Constanţa Costin-Ioan Răsăuţeanu – primul pe lista candidaţilor social-democraţi la Consiliul Local Municipal a fost şi este interesat întotdeauna de nevoia oamenilor, de părerea lor, de sugestia lor. În opinia sa, la acest moment, cei mai descumpăniţi sunt tinerii. Costin-Ioan Răsăuţeanu consideră că este important să implicăm tinerii în creșterea comunității noastre și că aceștia trebuie ascultați! Din dialogul cu ei, social-democratul a inițiat și îşi doreşte să realizeze cât mai repede proiectul „Protocol pentru viitor. INTERNSHIP plătit pentru tinerii din Constanţa“.

1. Care sunt pârghiile pe care le poate folosi autoritatea locală pentru a convinge tinerii să nu mai părăsească oraşul natal, după terminarea studiilor?

– Constanța are nevoie de vocea și de implicarea tinerilor; instituțiile publice din Constanţa, organizațiile, companiile din zona de turism şi business au nevoie de o revigorare, de un suflu nou adus de noua generație, fără însă să dăm „cancel“ criteriilor de performanță și competențelor.

Am stat de vorbă cu tinerii şi îi simt, de multe ori, dezorientați, descurajați. Sigur, avem şi cazul celor care fac performanță, sunt laureați la concursuri internaționale, la informatică, matematică, biologie, fizică, biologie, limbi străine. Constanţa este emblemă în acest sens şi ne mândrim atunci când urcă pe podiumurile internaționale elevi ai orașului nostru. Autoritatea locală trebuie să-i sprijine mai mult! Întrebarea este ce facem cu ceilalți tineri ai acestor vremuri, nu tocmai ușor de parcurs, marcate de tehnologie și alte provocări? Ce facem cu cei care nu au acces la educație, la un mediu propice de învățare şi de echipare pentru meseriile viitorului?

Constat că ceea ce era cândva piatra de temelie, sprijin, prin locuri de muncă ușor accesibile, pare să fie zdruncinat. De aceea, cred că ajută enorm să fim pro-activi şi să integrăm în procesul formării lor, angajatorii, mediul academic şi autoritățile publice locale.

•       Este important să implicăm tinerii în creșterea comunității noastre. Constanța are nevoie de energia și creativitatea lor

2. Ați făcut un demers concret în acest sens, pentru a veni în întâmpinarea acestei nevoi?

– În primul rând, este important să conștientizăm că toți actorii trebuie implicați – instituțiile de învățământ, tot ce ţine de partea de educație, autorități, instituții publice locale și mediul de afaceri. Nu ne putem dezvolta prin proiecte separate, trebuie să existe poduri între toate entitățile. Şi aici, la fel, trebuie lucrat în echipă.

Un exemplu, în acest sens, este proiectul „Protocol pentru Viitor. INTERNSHIP plătit pentru tinerii din Constanţa“. Astfel, după terminarea studiilor, tinerii noștri au nevoie de o punte între acest moment și cel în care vor contribui cu pregătirea şi competenţa lor. Au nevoie de acces la partea practică și să intre în miezul unei activități profesionale, să fie ghidați, să înțeleagă ce înseamnă un loc de muncă, să lucreze într-o echipă, să aibă rezultate. Programul de internship propus este gândit nu doar pentru companii private, ci şi pentru instituțiile publice constănțene. Îmi doresc ca toți tinerii să aibă șanse egale la angajare, nu doar cei care au relații sau pile.

3. Credeți că sunt pregătiți tinerii pentru un astfel de proiect? Vor fi disponibili cei cu experiență să se deschidă în faţa noii generații? 

– Înainte de a scrie proiectul a fost o etapă dedicată dialogului, cercetării în primul rând, a problemei, a nevoii. Da, este nevoie de astfel de programe de tranziție, de proiecte care să motiveze tinerii, să-i facă să se simtă valorizați. Să nu mai fie nevoie să părăsească orașul sau ţara. Acest fenomen trebuie oprit cât mai repede cu o implicare mult mai concentrată a autorităților.

Dinamica generației tinerilor, cei născuți după 2000, este diferită și asta este foarte bine. Sunt mult mai concentrați pe rezultate imediate, vor ca totul să se întâmple repede. Sunt preocupați de mediu, sunt mai întreprinzători, mai conectați la tehnologie. Pe de altă parte, generația de dinaintea lor oferă celei noi mostre de eficiență, entuziasm și realism. 

Însă, indiferent de generația căreia îi aparțin, într-o echipă există puncte comune. Cu toții au nevoie de valorizarea muncii lor şi de a se simți văzuți şi apreciați. Doar lucrând împreună, reușim să armonizăm diferențele, să înlăturăm acele bariere dintre generații şi prejudecățile la locul de muncă.

•       Tinerii au nevoie să fie ascultați. Vin cu o nouă perspectivă și ne provoacă să ieșim din zona de confort

4. De ce credeți că au nevoie tinerii?

– În primul rând, cred că tinerii au nevoie să fie ascultați. Este o generație care vine cu o altă perspectivă şi care ne provoacă să ieșim din zona de confort. Este important să-i implicăm în creșterea comunității noastre. Vin cu creativitate, cu entuziasm şi Constanţa are nevoie de energia lor.

Mai cred că tinerii au nevoie de modele, de un model de leadership bazat pe încredere, nu pe agresivitate. Au nevoie să vadă fermitate şi acțiune. Eu am convingerea că o comunitate nu se dezvoltă prin teamă, ci creşte prin încredere. Iar încrederea vine din respectarea unor principii și valori, din  proiecte lucrate împreună, din punerea laolaltă a tuturor experiențelor.

5. Care este cel mai important sfat pe care l-ați da tinerilor?

– Cel mai bun sfat pe care eu l-am primit și pe care l-aș transmite, la rândul meu, este de a onora munca, oricare ar fi ea, de a accepta cu recunoștință și lecția eșecului, pentru că așa se învață, așa creștem ca oameni. Le-aş sugera tinerilor să fie perseverenți în realizarea visului lor şi să nu ezite să ceară ajutorul atunci când au nevoie, pentru că trebuie să știe că nu sunt singuri. Să învețe din fiecare experiență. Să facă bine, cât mai mult bine. Și să nu uite: atâta vreme cât celui de lângă tine îi este bine și ție îți va fi bine.

Executat de SLIS TOOL SRL

CMF 21240002 /Comandat de Partidul Social Democrat – Filiala Constanţa

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri