Reprezentanții SCJU Constanța anunțaseră, odată cu startul sezonului estival, că a crescut numărul pacienților care solicită Unitatea Primiri Urgențe. Secții precum Pediatria, Cardiologia, Ortopedia și UPU au fost de asemenea solicitate în această vară, ca în fiecare vară, în număr foarte mare. La Constanța, unul dintre marile orașe ale României, nu există încă un spital de pediatrie!?
Doar în timpul minivacanței de Rusalii, aproximativ 1.600 de persoane au solicitat serviciile medicale ale Spitalului Județean. Deci existau semnale că, o dată cu sezonul estival, situația se va acutiza, mai ales că după pandemie se așteptau afluențe record de turiști, la malul mării. Din experiența anilor trecuți, știm foarte bine cu toții că, pe lângă pacienții constănțeni și din regiunea de sud-est a țării, spitalul trebuie să facă față numărului mare de turiști aflați pe litoral – de 3-4 ori populația județului! O situație care de multe ori a dus la suprasolicitarea personalului medical, la creșterea timpilor de așteptare, la lipsa locurilor pe secții și chiar la situații critice, dramatice.
În condițiile în care de mai bine de un an, la Constanța nu mai avem cu adevărat nici Spital de Infecțioase (mult mai vechi și impropriu din multe puncte de vedere), iar îngrijirea medicală de specialitate a fost preluată tot de unitatea spitalicească județeană, este lesne de înțeles de ce personalul medical SCJU a trecut și trece printr-o perioadă dificilă. Necesitatea unui Spital Regional în Dobrogea nu vine numai din faptul ca vara se triplează numărul de locuitori, ci sunt mai mulți factori. În primul rând este vorba de faptul ca Spitalul Județean de Urgență Constanța este învechit, iar structura de rezistență a acestuia este afectată.
Este mai important ca niciodată ca, la Constanța, cel mai mare oraș din Dobrogea, oraș turistic, cu o creștere a populației aflată în tranzit pe perioada verii, să existe un SPITAL REGIONAL, care să reducă presiunea de pe unitatea medicală județeană. Și un serviciu de Ambulanță calibrat la nevoile județului – atât localități rurale, orașe și stațiuni turistice litorale.
Salut lansarea proiectelor privind construcția spitalelor regionale la Iași, Cluj sau Craiova. Dar consider că și Constanța merită la fel de mult, poate chiar mai mult, atenția și disponibilitatea autorităților de a face posibil acest lucru! Toate “marile” partide care au deținut puterea și s-au perindat la guvernare au venit cu această promisiune. Ni s-au arătat pliante, schițe, machete, studii și proiecte, dar în mod concret nu s-a realizat nimic. S-au alocat chiar și hectare de teren, dar aflăm acum că (poate) se vor construi se pare doua minispitale, tocmai pentru a păcăli dobrogenii!
Am militat pentru deschiderea unui spital regional în orașul nostru. O voi face și în continuare până când acesta va deveni din promisiune, realitate!
Deputat Dănuț AELENEI