17.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

„Intelectualii lui Băsescu”, ca-n Biblie: „După nebunia lor”

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Mai țineți minte circul cu mutatul datei Paștelui? Nu? Păi, să ne reamintim, iar pentru asta, voi rezuma cele scrise de mine la zi, pe subiect.

În plin post al Învierii Domnului, o serie de cetățeni s-au apucat să bată lumea la cap cu ideea de a muta Sărbătoarea Paștelui. Capul acestei serii de cetățeni, proastă alegere avea să se dovedească, spuneam la vremea respectivă, adică cel care a ieșit primul cu tema pe piața, a fost Adrian Papahagi, mai rămas în memoria publicului ca politician fumegos, decât ca filolog și eseist, din păcate pentru domnia sa, om cu carte aflându-se. Pe la mijloc de Săptămână Mare, acesta a anunțat public:

„După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian”.

Imediat, l-a secondat Teodor Baconschi, alt personaj și el mai cunoscut publicului din peripețiile sale politice, decât  din cele culturale, cu toate că și domnia sa și-a tocit coatele pe băncile unor școli de prestigiu.

Inițial, mi-am spus că nu este nimic ciudat, au lansat oamenii public o temă, anunță elegant ce au de gând, sunt astfel chemați alături cei care sunt de acord. Nu a fost să fie chiar așa, pentru că în mai puțin de o zi, nu a mai fost nimic elegant. Unii, cum este și firesc, nu au fost de acord cu ideea și au exprimat asta, care cum au putut.

S-a prăvălit cerul, mai ales pe Adrian Papahagi, el a cedat nervos primul, și la rândul său a răsturnat tineta. Toți, de la fașă până la barbă albă, de la opincă până la vlădică, au fost acuzați, în diferite forme, de prostie, și într-o singură formă, de putinism. Adică, toți cei care nu erau de acord cu ideea sa, se găseau în automat acord cu Vladimir Putin.

Imediat, lui Adrian Papahagi i-a ținut tira și Teodor Baconschi, ajutat și de o vechime respectabilă în ideea că toți cei care au alte păreri, se trag din „mahalaua ineptă”, formulă folosită în batjocura celor care găseau că Traian Băsescu, sau Elena Udrea, sau Monica Macovei, sau Laura Coduța Kovesi, chiar nu mai știu, nu au miros tocmai de roze, ba chiar dimpotrivă.

Mirel CUREA

Întregul articol, AICI.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri