Era prin primăvara lui 2017, când jurnalista specializată în depistarea impostorilor în materie de doctorate a plecat plângând din emisiunea Eugeniei Vodă, „Profesioniştii”: „Mă simt o mare impostoare! Cum să mă pretind eu o profesionistă a presei de vreme ce am făcut marele compromis cu Vîntu pe care eu l-am investigat?”. Compromisul a constat în faptul că, după ce în repetate rânduri i-a tras pe ochi basca de om de afaceri onest, s-a dus să lucreze cu Sorin Ovidiu Vîntu, pentru 8500 de euro pe lună. Net! Iar Eugenia Vodă i-a adus aminte de chestia asta, de mutatul de la Evenimentul Zilei, la Vîntu, celebrul colecționar jurnaliști în insectar.
Nici astăzi nu sunt convins că între cele două nu a fost un aranjament, pentru că gestul Emiliei Șercan a trecut în ochii publicului tefelist drept o valoroasă spovedanie, o remușcare în măsură să spele orice păcat grav. S-a vorbit îndelung prin presă și nu numai, iar Șercan a supra-adăugat explicând ce și cum cu emisiunea aia, victimizându-se cu mare grijă dar mai ales abilitate. (…)
Mai către sfârșitul aceleiași primăveri a lui 2017, la vreo o lună și ceva după tărășenia Vodă-Șercan-Vîntu, în presă a bubuit o altă informație cu privire la trecutul eroinei noastre. De această dată, ceva mult mai serios, pentru că era vorba despre date și probe cu privire la un plagiat comis chiar de către Emilia Șercan, implacabilul „Comisar Miclovan”, asul amputărilor de mâini murdărite în plagiate. Stupefiate – nu, nu este nicio ironie – mai multe publicații au preluat un articol din săptămânalul sibian „Turnul Sfatului”, care cita precaut un document primit la redacție:
„În trecutul jurnalistei de investigație, care și-a făcut în ultimul an un titlu de glorie din expunerea plagiatelor unor puternici ai zilei – Oprea, Tobă, Negoiță, Onțanu, Licu, Stănișoară, inclusiv Laura Codruța Kovesi, se ascunde, culmea ironiei, propriul plagiat, pe care, spre deosebire de compromisul cu Vântu devoalat de Eugenia Vodă, nu l-a expus nimeni până acum. Emilia Șercan, absolventă, în 2003, a Facultății de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăți întregi în lucrarea sa de licență intitulată «Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare». (…)
Prima reacție a jurnalistei a fost una de tip prinsă cu mâță-n sac, dar „nu a dorit să comenteze acuzațiile care i se aduc”. A formulat însă un punct de vedere pe pagina sa de facebook, potrivit căruia, în mare, nu mai știa ce a scris în lucrare, dar va verifica la facultate în zilele ce urmau, „sper ca marți”, pentru a „putea stabili autenticitatea lucrării”. După această precizare, jurnalista perora pe larg despre realizările sale în combaterea flagelului plagiatelor și interesele majore de a i se închide gura. Ironie maximă a sorții, în acele zile, Emilia Șercan își lansa la Bookfest cartea „Fabrica de doctorate”. De la precizarea „sper că marți” și până astăzi au trecut cinci ani! (…)
Anii au trecut, vorba textierului de muzică ușoară, și Emilia Șercan este acum protagonista unui nou scandal. Unul cu o miză mult mai mare. Niște poze în care apare în ipostaze caraghios-deșănțate, de-a dreptul ridicole, dacă este să mă întrebați pe mine, au migrat de pe un dispozitiv de stocare personal, habar nu am cum, către niște site-uri deocheate, zise pentru adulți, din Republica Moldova, și de acolo, în toate cele patru zări ale Internetului, spre deliciul, distracția, sau chiar dezgustul publicului, de la caz la caz, în funcție de gusturile și năzuințele fiecăruia. (…)
Mirel CUREA
Întregul articol, AICI.