Am avut o dispută (intelectuală, îmi place să cred) cu un amic, legată de Scrisoarea lui Neacșu.
Vedeți?! Nici voi nu știți despre ce este vorba! Jumătate dintre voi v-ați gândit probabil la Marian Neacșu, fostul secretar general al PSD și la vreo disidență… Or, Scrisoarea lui Neacșu de care vorbim, din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească.
Este deci cel mai vechi document PĂSTRAT, nu și scris, în limba română. Or mai fi fost și altele, mai vechi, nu s-au păstrat – nu știm de ele. Dar amicul meu și poate și alții îi acordă o importanță aparte. Îl consideră nici mai mult nici mai puțin decât actul de naștere al poporului român. Personal, aș fi zis cel mult al limbii române. Eu, la rândul meu, am comentat doar importanța exagerată, după mine, acordată „marcării” a 500 de ani, de către guvernul PNL-USR (nu și UDMR cred, că-i cu „românism”…), care a alocat 2 milioane de lei „manifestărilor”. Care manifestări, pe criza și pandemia asta?!
Scrisoarea lui Neacșu, fără ca asta să mă facă mai puțin român, nu înseamnă pentru mine și mulți, mulți alții, mai mult decât un document interesant, fericit descoperit și păstrat ca atare. Pentru istorici poate să însemne și mai mult. Dar de ce te-ai supăra pe mine că nu mi se pare esențial, fundamental, de căpătâi, pentru poporul ăsta?
Apoi, mi-am dat seama că greșesc. Personal, am pe brațe niște simboluri „cabalistice” tatuate. O mumie a mea bine păstrată ar putea trece drept interesantă (nu și esențială!), peste sute de ani, față de alte cadavre tatuate cu pitici, tuberoze, nume de fete, dragoni, inimi străpunse de săgeți sau capete de tigru. Se vor întreba: ce dracu’ înseamnă toate astea?! Las și io asta aici, poate-i va lămuri (dar trebuie să găsească și laptopul, cu care sper să fiu îngropat, nu numai cadavrul meu stafidit):
– primul simbol e al trupei rock Dream Theater. Mai degrabă un „M” și un „Y”, decât „DM”. Treabă complicată, nu intrăm în amănunte:
– al doilea e și mai provocator, simbol al inegalabilei trupe rock RUSH, cunoscut și sub numele ”Starman”: un bărbat gol, care se apără în fața unei stele cu cinci colțuri (nu pentagramă, nu cu șase, ca steaua lui David, dar interpretările tendențioase nu lipsesc. Cea mai pașnică e „Omul în fața provocărilor/pericolelor”):
– alte patru sunt simbolurile alese (aleator, se spune) de către membrii legendarei formații Led Zeppelin. Aici, resursa internet e neepuizată. Citiți, și vă lămuriți:
– penultimul e și cel mai înspăimântător, conform fiică-mii: celebrul Motorhead (tot trupă rock), chiar capul. La fel, puteți citi vrute și nevrute despre asta. Nu, nu e satanist;
– în fine, la fel de celebra emblemă a echipei de fotbal american New England Patriots, singurul meu tatuaj color. Echipa favorită, cea mai galonată din istorie. Ce vreți, atât m-a dus capul – șerpii și dragonii erau luați, toate modelele disponibile.
Ce vreau să spun: dacă mie, un simplu tembel, mi s-au părut esențiale simbolurile astea, cât să mi le vopsesc pe vechi sub piele, de ce un document vechi n-ar fi și mai important, pentru cercetători și iubitori ai istoriei? Pentru că – e evident pentru oricine, dacă suntem cu adevărat sinceri – Scrisoarea lui Neacșu e la fel de cunoscută românilor, precum emblema lui New England Patriots.
Deci, my mistake. Respect istoria. Aaa, și încă ceva: nu vă tatuați decât cu simboluri care CHIAR ÎNSEAMNĂ CEVA pentru voi. Nu vă tatuați cu tâmpenii.