7.4 C
Constanța
vineri, 19 aprilie 2024

Așa autorități, așa turiști

spot_img

Trebuie citit

DSU a trimis pe litoral geamanduri în forma de cruce, pe care este trecut numărul celor care și-au pierdut viața înecați în mare.
E adevărat. O campanie de conștientizare eficientă are mai mult impact când se introduce un element care șochează. Agențiile de publicitate știu asta. Au mai avut încercări de a stopa vitezomanii de pe autostrăzi, spre exemplu, când au afișat bannere cu „Reduceți viteza! Cineva drag vă asteaptă acasă!” Un mesaj emoționant, menit să atingă o coardă sensibilă. N-a funcționat.
E clar că e nevoie de mai mult. E nevoie să arunci în luptă artileria grea. Aia cu doamna cu coasa, cu deznodământul explicit pentru acțiuni necugetate. Dar totuși.
Să privești contemplativ de pe șezlong, tu cetățean responsabil și fricos de apă, întinderea mării și să vezi în larg un cimitir sinistru, e cam mult. E inestetic și tulburător. E complet nepotrivit într-un peisaj de vară și vacanță.
Poate că DSU ar trebui să facă un portret al turistului venit la mare, ca să înțeleagă că o geamandură în formă de cruce nu este un mijloc de prevenție și avertizare ci mai degrabă o provocare.
Turistul venit la mare este euforic. Este pe modul „fac ce vreau eu, că am muncit un an ca să bifez un sejur pe litoral!. Mi de cuvine orice, nu vreau să fiu îngrădit.” Unde mai adaugi și vitejia dată de alcoolul vârât în sistem fără oprire, o gașcă de prieteni sau neamuri teribiliste care te împing către frondă și nerespectarea regulilor, treaba e sigură. Poa’ să fie însuși Preaînaltul cocoțat pe geamandura-cruce că tot se va hazarda să se aventureze în mare!
O poză cu geamandura-cruce este neprețuită pe Insta. Plus că poate fi reciclată și de Bobotează. Cu ceva filtre și decupaje ar putea să spună că e unul din vitejii care au sărit în apa înghețată după cruce. Dincolo de toate aceste aspecte, din reportajele televiziunilor care au venit să relateze subiectul crucii-geamandură a reieșit că salvamarii refuză să folosească aceste geamanduri. Așa de la ei, putere.
Cu alte cuvinte Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști din România, cea care în urma unei licitații a Primăriei Constanța, se ocupă de serviciul salvamar în stațiunea Mamaia se opune unei decizii luate de DSU. E adevărat scafandrii nu sunt subordonați DSU, dar nu este oare tot o formă de frondă și aceasta?
Cine și de ce mai exact este deranjat de aceste geamanduri? Din interviuri reiese teama nemărginită a reprezentantului salvamarilor că turiștii nu vor mai veni la mare, îngroziți de sinistrul dispozitiv.
Dar nu mai bine lasă ei preocuparea turismului pe litoral pe seama celor responsabili și cu factor de decizie? Nu o fi mai bine să-și vadă de bucățica lor de treabă și să o facă bine? Nu e mai bine să își păstreze opiniile personale pentru ei și să implementeze o hotărâre bună/ rea, cum s-o dovedi a fi, luată de către cei care cu asta se ocupă ?
Păi, dacă chiar salvamarul spune că e o trăsnaie, cum ajută asta la tot ce s-a dorit cu aceste geamanduri? Adică avertizare, prevenție și descurajare a inconștienților. Cel mai probabil la nimic. Dimpotrivă, îi va arăta turistului că e liber să-și facă de cap.
Așa autorități, așa turiști.
Sunt curioasă dacă se vor pune cruci și prin cluburi și pe la festivaluri, pentru a-i dezarma pe cei ce vin să consume droguri până sunt luați între patru scânduri. Și sunt și mai curioasă să văd patronii sau organizatorii cum se dau cu curu’ de pământ de nemulțumire și împotrivire.
Nu e frumos. Am mai spus. E o alegere nefericită. Dar putem să-i dăm răgaz să vedem dacă funcționează. Marea a făcut victime în fiecare an și va mai face. Pot fi cruci, pot fi semilune, pot fi chiar geamanduri în formă de mine marine ucrainene. Nu pot fi suficiente, pentru câți nerozi vor fi la mare.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri