29.4 C
Constanța
luni, 15 aprilie 2024

Dramă pe aeroportul Ben Gurion, pentru o refugiată din Ucraina

spot_img

Trebuie citit

Conform site-ului israelian ”Info-Israel News”, timp de aproape trei zile, Lana Balaban, o refugiată ucraineană, a încercat să obțină un permis de intrare în Israel. Până la război, a locuit în Wallenwaha, în provincia separatistă Donețk, iar acum a rămas fără adăpost.

“Casa mea nu mai există. A fost bombardată”, spune ea cu tristețe. “A trebuit să fug din orașul meu printr-un coridor umanitar și am fost luați pe tancuri. Am fost în drum spre Israel timp de patru zile, cu toate mijloacele de transport posibile. A trebuit să stau și să mă întind pe podea tot drumul, pentru că nu era loc. Apoi am cumpărat un singur bilet cu toate economiile mele. Am zburat în Israel” .
Lana a ales să vină în Israel pentru că a locuit aici în trecut.
“Am locuit în Israel timp de patru ani și am lucrat în domeniul curățeniei”, spune ea. “De îndată ce am rămas fără vize, am plecat. Nu am fost aici nici măcar o zi împotriva legii.”
Ea a spus că nu știa unde se află membrii familiei sale și dacă sunt în viață. “Nu am unde să mă întorc. Dacă mă întorc în Ucraina, voi muri”, a spus ea.
Lana a sosit în Israel marți, la ora 23.00, iar Autoritatea pentru Populație și Imigrație a decis să o expulzeze, deoarece solicitase deja azil și a fost refuzată.
“După aproximativ două ore la aeroportul Ben Gurion, m-au chemat în camera de interogatoriu, mi-au pus întrebări și mi-au dat o pagină în care mi-au spus că mă vor deporta. Când am întrebat de ce, mi-au explicat că a fost pentru că am fost aici acum trei ani cu o viză de refugiat.”
În acel moment, ea era sub presiune. “Aveam tensiune arterială mare, mă durea inima”, a repetat ea.
“Eram sub presiune, mă simțeam rău și am cerut să fie adus un medic sau o asistentă, dar nu a fost adus nimeni. Nu m-au lăsat să mă duc la toaletă când am vrut, nici măcar să fumez. La fiecare două ore îmi luau geanta și îmi spuneau să mă urc în avion, îmi spuneau că dacă nu mă duc, “Poliția va veni, îmi va pune cătușele și mă va aresta”.
Ea a făcut apel la autorități să o ajute să rămână în țară până la sfârșitul războiului.
“Cer statului Israel să mă ajute să rămân și să mă simt în siguranță până la sfârșitul războiului. Am o slujbă bună acolo, am o familie”, a adăugat Lana.
“Nu am nicio problemă în a semna un document și a declara că nu voi crea probleme aici și că voi pleca imediat ce mi se va spune să plec.”
Ea a adăugat că “bunica mea este evreică, iar eu am crezut întotdeauna că evreii sunt cei mai buni oameni din lume. Dar acum nu mai cred. Cine mă poate ajuta? Unde pot să mă întorc? Am 20 de dolari în buzunar”.
În cadrul sediului special înființat de cabinetul de avocatură Arkady Aligolashvili & Co. pentru asistență juridică și îndrumare a persoanelor care fug din Ucraina, cazul lui Balaban a fost repartizat avocaților Arkady Aligolashvili, Arena Gainer și Charlie Elimelech. Avocații au explicat că, în 2014, Lana a fugit în Israel odată cu începerea războiului din Donețk și a părăsit Israelul cu câteva zile înainte de expirarea vizei. De asemenea, ea s-a căsătorit cu un bărbat israelian în 2019, dar opt luni mai târziu relația cu acesta a fost întreruptă.
În timpul căsătoriei cu cetățeanul israelian, Lana nu a încercat să vină în Israel, dar, în ciuda acestui fapt, autoritățile refuză să o lase să intre în țară.
“A ajuns în Israel după dificultăți pe drum și pentru a găsi un loc sigur unde să stea până la sfârșitul războiului din Ucraina. Din câte știe Autoritatea pentru Populație și Imigrație, Lana a sosit sub o identitate falsă – dar această afirmație ar fi incorectă, potrivit Ucrainei.”
Avocații au adăugat că oficialii Aeroportului Ben Gurion au încercat de mai multe ori să o trimită pe Lana înapoi pentru un zbor spre România, dar aceasta a refuzat, deoarece cumpărase biletul de avion spre Israel cu ultimii bani pe care îi mai avea.
“După ce firma noastră a intrat în scenă, ea a fost transferat aseară la hotelul Dan din Tel Aviv pentru izolare”, au adăugat avocații.
„Tratamentul de la hotel este departe de a fi uman, au trecut mai multe ore până să primească băuturi, nu i se permite să primească lucruri de la prietenii care o așteaptă afară, nu are țigări, nu are încărcător de telefon și este presată să părăsească Israelul.”
Shai Cohen, directorul general al Alianței Israelului, care a asistat refugiații și rudele acestora în ultima săptămână, a declarat că “publicul așteaptă și cere ca statul Israel să întindă o mână de ajutor reală refugiaților din Ucraina. De la începutul crizei, ne-am mobilizat pentru a oferi garanții și asistență în labirintul birocratic al intrării în Israel și am fost expuși la deficiențe grave în politicile guvernului și ale Autorității pentru Populație în ceea ce privește refugiații. Vedem o varietate de metode folosite de Autoritatea pentru Populație pentru a reduce intrarea refugiaților și pentru a-i descuraja pe alții să vină, în timp ce, mai ales, intenția lor clară de a închide ușile oamenilor care fug dintr-o țară bombardată și distrusă, cu instrumente de cote minuscule și opace, amenință această politică.”
Autoritatea pentru Populație și Imigrări a răspuns că “este vorba despre un pasager care a aterizat în ultima zi. O analiză a detaliilor sale în timpul interogatoriului arată că a fost în Israel în trecut, când a solicitat ultima dată azil, iar cererea i-a fost respinsă și i s-a cerut să plece”.

Anima News

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri