13.4 C
Constanța
luni, 27 mai 2024

Alianţa pentru Turism solicită RIDICAREA TUTUROR RESTRICȚIILOR începând cu 1 martie!

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Alianța pentru Turism, care reuneşte 26 de organizaţii din industria turismului şi a ospitalităţii, solicită autorităţilor ridicarea restricţiilor începând cu luna martie, în condiţiile în care al cincilea val al pandemiei şi-a atins punctul maxim şi numărul infectărilor a intrat pe o pantă descendentă.

„Industria ospitalității solicită într-o voce comună ridicarea tuturor restricțiilor. Alianța pentru Turism face un apel disperat cu privire la ridicarea restricțiilor, pentru a evita un colaps general al economiei. Nu ne dorim să ajungem să stingem lumina și să punem lacătele complet pe afaceri, din lipsă de resurse, dar mai ales din lipsă de personal. Cu fiecare zi în care se mențin restricțiile, ne apropiem de un nou an ratat.

S-a demonstrat de-a lungul celor doi ani de criză sanitară, că restricționarea industriei ospitalității nu a influențat în mod semnificativ scăderea ratei de infectare, în schimb, a generat pierderea  a peste 100.000 de angajați, care nu mai au încredere în evoluția pozitivă a industriei și care au trăit zilnic cu nesiguranța locului de muncă. Costurile cu fiecare zi de restricții devin o povară tot mai greu de dus, iar antreprenorii au nevoie de predictibilitate acum.

Doi ani de pandemie, doi ani de incertitudine

Se împlinesc doi ani de la pandemia care ne-a schimbat complet viața, obișnuințele, modul de a călători, obiceiurile de consum. Această criză sanitară fără precedent a lăsat urme adânci în modul la care ne raportăm la viață, la socializare și la muncă, dar ne-a și învățat să ne adaptăm la o nouă realitate, pe care însă nimeni nu o dorește să devină un mod de viață. Am pierdut mii de oameni dragi, prieteni, angajați, afaceri, puterea de merge înainte cu optimism, pe alocuri și multe libertăți. Această pandemie ne-a sleit, ne-a scos sub preș probleme vechi, pe care poate nu le conștientizam, le-a amplificat pe altele acute și ne-a adus provocări noi. Mii de oameni care nu au mai avut siguranța locului de muncă în acest domeniu în care funcționarea a fost un joc de alba neagra continuu, sunt azi dezorientați, în plină criză existențială, amorțiți emoțional și deprivați financiar.

Chiar dacă nu mai avem de înfruntat restricții extreme, drumul spre revenire este foarte anevoios, iar luminița de la capătul tunelului pare tot mai departe. Întreaga industrie este extenuată, deși totuși pregătită pentru orice potențială nouă amenințare. Ni s-a demonstrat în ultimii doi ani de incertitudine și zero predictibilitate, uneori chiar și pentru ziua de mâine, că putem supraviețui, că găsim noi resurse de energie pentru a rezista, că reziliența noastră nu are limite, că ne descurcăm.

Deși s-au creat pârghii de prevenție și de control asupra efectelor virusului, precum vaccin, purtarea măștii, pandemia continuă să reprezinte o provocare pentru economiile și societățile globale. În România, după un impact major al Valului IV resimțit în toamna anului 2021, noua variantă a virusului, Omicron, a determinat intrarea în valul V și implicit reducerea perspectivei de revenire la normalitate. Măsurile de distanțare socială și așteptările pesimiste cu privire la revenirea economiei au determinat reducerea la jumătate a cheltuielilor gospodăriilor cu privire la petrecerea timpului liber în anul 2020 față de 2019. (…)

Am ajuns în situația de a nu ne mai permite să adâncim deficitul forței de muncă, aceasta fiind o amenințare cel puțin la fel de mare ca pandemia existentă, și o reală problemă a întregului sector, care poate afecta evoluția afacerilor în sens negativ pe termen lung.

             Activitatea economică a companiilor din HoReCa a înregistrat în anul 2021 o creștere față de anul 2020, dar încă nu a revenit la nivelul pre-pandemic din 2019. Având în vedere frecvența și intensitatea restrictiilor impuse de guvern în contextul pandemiei Covid-19 pe parcursul anului 2021, prin comparatie cu anul 2020, apreciem că veniturile raportate pentru sectorul HoReCa pe parcursul anului 2021 sunt de 22,9 mld lei, în creștere cu 42% față de anul 2020, dar în scădere cu 20% față de anul 2019.

Măsurile de sprijin au fost bine venite, dar multe dintre ele au venit mult prea târziu, altele doar verbal. Industria așteaptă și astăzi compensări ale unor măsuri inițiate încă din 2020, precum recuperarea concediilor medicale, precum și plata pentru Măsura 2. 

Turismul contează!

             Restaurantele, hotelurile, locurile de agrement, destinațiile de vacanță, nu doar deservesc comunitatea, ci le aparțin. Viața socială este esențială pentru oameni, este un mod de viață, creează conexiuni, stare de bine și context pentru evoluția personală. Mâncarea bună adună oamenii împreună, serviciile bune îi fac pe oameni să se simtă bine veniți și relaxați, restaurantele sunt un context excelent de socializare. Vacanțele sunt parte integrantă din viața unui om, sunt sursa de echilibru și sănătate pentru minte, trup și suflet, fără de care trăim din inerție. Tododată, la nevoie, restaurantele sunt primele care se oferă să ajute pe cei din comunitate care sunt în dificultăți, mulți dintre operatori livrează astăzi benevol zeci de mii de porții de mâncare celor din linia întâi, precum și persoanelor fără posibilități. Așadar, ne pasă de comunitatea în care trăim și vrem să fim în continuare parte integrantă din societate. 

Turismul este dincolo de destinații de vizitat, înseamnă tradiții, înseamnă cultură, ospitalitate și libertate. (…)

Astfel, în numele tuturor membrilor alianței, precum și în numele a zeci de mii de angajați a căror voce o reprezentăm, vă solicităm ridicarea tuturor restricțiilor și permiterea funcționării întregului sector la capacitate completă și program normal.

Prin acest demers, vom putea preveni un impact negativ pe termen lung:

  • Deficit mai mare al forței de muncă la nivelul de calificare relevant din cauza migrației, evoluțiilor demografice și competiției mari pe piața muncii, deficit ce atinge astăzi peste 100.000 de oameniș
  • Munca nedeclarată continuă să dețină o pondere mare în cadrul sectorului, cu implicații negative asupra competiției, dar și a percepției angajaților și investitorilorș
  • Lipsa investițiilor necesare în sector în contextul revenirii post-pandemie va conduce la scăderea competitivității sectorului și va acutiza penuria de forță de muncă.”
spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri