Una dintre acțiunile comune trebuie să fie în direcția solicitării unui sprijin financiar din partea UE pentru România și celelalte state membre aflate acum în prima linie. De asemenea, cred că se impune un nou mecanism de reziliență pentru compensarea pierderilor suferite de statele membre în urma aplicării sancțiunilor împotriva Federației Ruse, dar și a crizei din energie”, declara președinte Partidul Social Democrat, Marcel Ciolacu, în data 3 martie, după discuția cu președintele Socialiștilor Europeni, Serghei Stanishev.
La acest moment, ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, a solicitat în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) desfășurată la Bruxelles, folosirea unor instrumente financiare pentru a combate efectele economice ca urmare a crizei din Ucraina, în scopul protejării companiilor locale și a locurilor de muncă.
Concret, ministrul Finanțelor a solicitat o mai mare flexibilitate în folosirea fondurilor existente din exercițiul financiar 2014-2020, restructurarea unor mecanisme de finanțare, dar și pentru găsirea unor noi modalități pentru finanțarea investițiilor în economia românească.
Adrian Câciu a cerut și extinderea cadrului temporar pentru ajutoare de stat, în condițiile în care este necesar spațiu fiscal suplimentar pentru susținerea economiei și cetățenilor, în vederea gestionării creșterii prețurilor și a inflației.
Este evident că prin toate acțiunile din ultima perioadă, România a demonstrat că își respectă toate angajamentele asumate pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.
De aceea, social-democrații consideră că decizia ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, este justificată atât pentru protejarea românilor cât și pentru gestionarea fluxului de refugiați.
Nu în ultimul rând, considerăm că este imperios ca ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, să formalizeze rapid demersul ministrului Finanțelor și să redacteze actele necesare care trebuie transmise Comisiei Europene.
Cu atât mai mult cu cât, prioritatea actualei coaliții de guvernarea este protejarea populației și a companiilor de efectele creșterilor de prețuri la energie și combustibil – probleme care se suprapun peste sincopele apărute în lanțurile de aprovizionare.
Deputat Lucian LUNGOCI