24.4 C
Constanța
sâmbătă, 5 octombrie 2024

Terapiile făcute pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist vor putea fi decontate!

spot_img

Trebuie citit

În România, numărul unităților publice specializate pentru abilitarea/reabilitarea persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA) este insuficient în raport cu nevoile existente.

Costurile lunare pentru terapia de recuperare – necesară zilnic preșcolarilor și școlarilor cu TSA – se ridică, lunar, la 6000 lei. Sumă de care nu dispun familiile acestor copii și care este decontată doar în unitățile publice specializate. Pentru recuperarea copiilor cu TSA este capitală existența unor echipe multidisciplinare formate din pediatri psihologi, psihoterapeuți, logopezi, kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți și alți specialiști. Acest gen de echipe există în cele 500 de fundații și asociații care au programe de recuperare pentru personele cu tulburări din spectrul autist.

Conform prevederilor în vigoare, Legea 115/2010, fundațiile și asociațiile nu sunt încadrate ca și furnizoare de servicii de sănătate conexe actului medical pentru persoane cu TSA. Urmarea? Cheltuielile aferente terapiilor de recuperare nu pot fi decontate, dacă sunt făcute de echipe specialiazate din ONG-uri!

Parlamentarii social democrați au găsit soluția: au înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale, adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și tulburări de sănătate mintală asociate. Prin această inițiativă, asociațiile și fundațiile vor căpăta statut de furnizoare de servicii de sănătate conexe actului medical pentru persoane cu TSA. Urmarea? Terapiile făcute cu echipele multidisciplinare din ONG-urile specializate vor putea fi decontate!

Proiectul de lege inițiat de PSD este, înainte de orice, un sprijin real pentru familiile copiilor cu TSA, acestea putând, astfel, să apeleze la serviciile fundațiilor și asociațiilor de specialitate. Fără a mai avea grija sumelor care erau achitate din bugetul familiei, buget redus în condițiile în care unul dintre părinți este, de obicei, însoțitor al copilului cu tulburări din spectrul autist, veniturile acestuia fiind sub 1000 de lei.

Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri