18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Ciocnirea celor 2 Românii

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Recunosc, e un titlu inspirat, văzut la cei pe care, bănuindu-i justificat (dintotdeauna) de manipulare subtilă, dar ordinară, i-am numit mereu UM Digi24.

Se evoca acolo faptul că, în vreme ce criminalul (ăsta e termenul) de la Vama Veche se lăuda cu banii și-și etala cocălăreala cu mulții săi prietenii, victimele accidentului, aparținând unei minorități cuminți, abia așteptau să plece din țară. Să fugă de/dintr-o țară care nu o simțeau că-i a lor.

Așa e. Sunt (cel puțin) două Românii. Una a noastră (adică și a celor care citiți aceste umile rânduri, altfel nu le-ați citi) și a LOR. A cocalarilor, gibonilor, bombardierilor, nesimțiților, mitocanilor, drogaților, vitezomanilor iresponsabili, agresivilor, maneliștilor (da, știu că pe unii îi va deranja includerea lor în această înșiruire. Mi-o asum). Dar eu aș adăuga mai multe nuanțe și particularizări, necesare.

1. Sunt două Românii. Dar una minusculă (a noastră) și una imensă, „a LOR”. Am descoperit asta empiric încă din ’90, când eu și TOȚI cunoscuții mei (deci mai mult decât amici și prieteni apropiați) ne pregăteam să celebrăm victoria în alegeri a celor pe care ne pregăteam să-i votăm – Radu Câmpeanu și Ion Rațiu. Au luat procente rușinoase, minuscule. Aici nu e vorba că doar toate categoriile enumerate mai sus ar fi votat cu Ion Iliescu… Dar am realizat că eu și cei pe care-i cunoșteam trăiam într-o bulă ermetică și izolată. România profundă era dincolo de orizontul nostru (citadin, ca să mai adaug o categorie, și în cealaltă parte…). Dacă vreți s-o vedeți, în mic, mergeți acum, în plin sezon estival, în Satul de Vacanță din Mamaia – din nou, nimic blamabil: și eu am mai fost acolo cu fiică-mea, s-o dau în „tiribombe”…

2. Există o oră târzie, în absența unor forțe de ordine de pe străzi, după care România devine numai a LOR. Vreți să verificați? La fel, mergeți după miezul nopții în unele zone, foarte frecventate vara, pe litoral… Sau pe ulițele satelor, când tineri cu hârburi dar fără permis, gonesc prin centrul localității. Toată comuna știe…. Eu am pățit-o recent, venind noaptea târziu de la București – era să fiu spulberat, într-un sens giratoriu, de un gibon agresiv, cu o troacă adusă din Germania, căreia nu-i schimbase nici numerele de înmatriculare (cine să-l oblige?!). Nu contează că eu aveam prioritate – mai avea un pic și mă și bătea…

3. Poate sunt mai mult de 2 Românii. Eu ghicesc o a treia, o zonă gri, între cele două conturate, în care mai ales cei din cea minusculă, civilizată, mai scapă câteodată piciorul. E periculos, pentru că gaura neagră atrage, încet-încet, iremediabil. Doar de dragul plăcerilor „vinovate”, mai facem și câte-o prostie, o mitocănie, o mică ilegalitate, din când în când. Câteodată. la „ocazii”…

4. Statul nu gestionează, nu veghează și nu controlează NICIUNA din cele două Românii. E statul eșuat, absent, corupt, prăbușit în sine. Vedeți o grămadă de grozăvii pe stradă, în cartierul de locuințe, în concediu, prin altă parte din țară și vă întrebați: unde-s acum poliția, autoritățile să vadă și să sancționeze? Nu e. Oricâte legi se vor mai da, nu va mai fi niciodată. A pierdut hățurile, iar căruța a luat-o razna la vale. N-are cine s-o mai oprească, în drumul spre prăpastie.

5. România NOASTRĂ n-are nicio șansă de supraviețuire. Niciuna. A LOR va rămâne numai a lor, cu regulile lor – mai degrabă, cu absența oricăror reguli. Sigur, unii poate mai au o speranță. Dar eu și mulți din cei pe care-i cunosc – repet, nici măcar foarte apropiați – nu mai cred.

Unii dintre noi mai avem puțin de suportat, pe planeta asta. Dar să ne punem speranțe în „generația nouă”, e prea mult, cel puțin pentru mine. Pentru că și în generația aia, EI sunt majoritari: dementul inconștient de la Vama Veche are 19 ani. În 7-8 ani va fi din nou un om liber. Tot tânăr. El și cu AI LUI.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri