Deputatul Alianţei pentru Unirea Românilor, Viorel Focşa, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care au fost făcute alocările din PNRR pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Acesta susţine că un număr infim dintre IMM-urile româneşti primesc finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar structura alocărilor este de-a dreptul scandaloasă.
„Am citit de câteva ori declaraţia domnului Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, din care rezultă că măsurile de sprijin introduse în PNRR pentru întreprinderile mici şi mijlocii acoperă doar 0,04% din totalul IMM-urilor din România. Iniţial, am crezut că trebuie să fie vorba despre o greşeală, că în loc de 40% o «mână criminală» i-a mutat domnului Jianu mai multe virgule la stânga. Dar nu, după ce am parcurs cu multă atenţie întregul expozeu, am ajuns la concluzia că preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România nu a greşit cu absolut nimic şi că PNRR îşi bate pur şi simplu joc de motorul economiei româneşti, întreprinderile mici şi mijlocii. De fapt, nu Programul, nici finanţatorul, ci cel care l-a conceput, cel care l-a scris, funcţionarii statului român coordonaţi de ilustrul habarnist, Cristian Ghinea. În cifre, doar 3.246 de firme vor beneficia de fondurile alocate prin intermediul a opt programe. Chiar şi din această sumă, 22% să fie costuri de administrare, comisioane bancare, asistenţă tehnică, comisioane de management. În domeniul startup-urilor, doar 69 dintre acestea vor fi sprijinite prin acelaşi PNRR. În aceste condiţii, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, grav afectat de pandemia de Sars-CoV-2 şi de războiul din Ucraina, nu va fi nici susţinut, nici reformat, nici consolidat. Va fi doar amăgit de statul român, în timp ce beneficiarii reali ai banilor vor fi IMM-urile cu carnet de partid”.
Deputatul Viorel Focşa face apel la partidele aflate la putere pentru o revizuire serioasă a măsurilor de sprijin şi pentru creşterea numărului de beneficiari până la 300.000 de unităţi. ˝Numai aşa vom întări sectorul care ţine România în funcţiune sau, după caz, îl vom omorî definitiv, iar odată cu el şi bruma de economie care ne mai desparte de statutul de colonie˝.