-0.6 C
Constanța
miercuri, 15 ianuarie 2025

În spatele conflictului din Ucraina, SUA și Rusia au încheiat un acord privind furnizarea de gaze naturale din Israel spre Liban!

spot_img

Trebuie citit

Acord pus la cale de SUA și Rusia, privind furnizarea de gaze naturale din Israel spre Liban!

În condițiile în care nici Israelul și nici Libanul nu recunosc acest acord istoric, se spune că Washingtonul și Moscova au orchestrat acest acord „care nu mai este secret” privind transferul de gaze dinspre Israel spre Liban, pentru a submina controlul Iranului asupra Libanului.

Israelul ar fi semnat un acord secret pentru a furniza gaze naturale Libanului, aflat în criză de energie, prin Egipt, Iordania și Siria.
Amos Hochstein, consilierul principal al SUA pentru securitate energetică, a intermediat acordul, în cadrul căruia gazul israelian ar putea ajunge în Liban, potrivit presei israeliene.
Gazul ar urma să fie pompat de la stația de extracție offshore Leviathan, aflată la 81 de mile vest de Haifa, și expediat printr-o conductă prin teritoriul egiptean, iordanian și sirian.

Construcția va dura mai mulți ani până a fi finalizată


Acordul a fost supervizat de Statele Unite și Rusia, într-un efort de a oferi Libanului o soluție alternativă la criza sa energetică care să nu provină din Iran.
Cu toate acestea, nu a existat nicio recunoaștere oficială a unui astfel de acord, nici din partea guvernului israelian, nici din partea guvernului libanez.
Mai mult, când au început să circule informații despre un acord, Ministerul Energiei din Liban a emis o declarație oficială prin care a negat existența unui astfel de pact.
Ministerul a adăugat că acordul la care a lucrat “prevede în mod explicit că gazul ar trebui să provină din Egipt, care deține cantități mari de gaz și care consumă chiar în interiorul țării de peste o sută de ori mai mult decât ceea ce va asigura Libanului”.
Colonelul (în retragere) dr. Jacques Neriah, analist pentru Orientul Mijlociu la Jerusalem Center for Public Affairs și fost consilier de politică externă al premierului Yitzhak Rabin și adjunct al șefului de evaluare al Serviciului de Informații Militare, și-a exprimat scepticismul: „Acest acord este foarte șubred și nu cred că se va materializa, cu siguranță nu în viitorul apropiat”, a declarat el.
„Acest lucru ar perpetua ideea că Libanul, primind gazul israelian, ar legitima Israelul, un lucru pe care nu l-a făcut niciodată și care este inacceptabil pentru Hezbollah și pentru alți parteneri iranieni din Liban. Ar constitui un pas spre normalizare, ceea ce este inacceptabil în Liban din cauza realității sale politice actuale”.


Mulți se întreabă de ce Egiptul nu poate furniza pur și simplu gaz Libanului din producția proprie


Cu toate acestea, atât gazoductele egiptene, cât și cele iordaniene sunt deja folosite pentru a transporta gaz din stația Leviathan a Israelului către aceste două țări, ceea ce face imposibilă neimplicarea Israelului atunci când se încearcă aprovizionarea Libanului.
Neriah a declarat că majoritatea gazelor naturale utilizate în Egipt sunt furnizate de Israel, în ciuda afirmațiilor contrare ale Ministerului Energiei din Liban.
Profesorul Eyal Zisser, prorector al Universității din Tel Aviv și cercetător senior la Centrul Moshe Dayan pentru Studii asupra Orientului Mijlociu și Africii din cadrul universității, a declarat că, chiar dacă gazul provine din Israel, acest lucru nu ar trebui să fie oficial „în sensul că, odată ce se află într-o altă țară, nu mai este al Israelului”.
Neriah nu este de acord. „Acest lucru (gazul provenit din Israel) ar fi ceva ce Libanul nu ar putea nega”, motiv pentru care, a reiterat el, “nu cred că acest lucru este posibil din cauza implicațiilor politice pe care le-ar aduce în interiorul Libanului”.
Profesorul Meir Litvak, expert în Orientul Mijlociu la Universitatea din Tel Aviv, a explicat că economia libaneză s-a prăbușit și că acest lucru, pe lângă lipsa combustibilului și a electricității, i-a lăsat pe cetățeni disperați.
Pe lângă toate acestea, Libanul nu a reușit să își exploateze propriile depozite de gaze naturale offshore.
“Hezbollah s-a opus oricărei încercări de arbitraj între Liban și Israel pentru a determina frontiera maritimă dintre cele două țări. Și atâta timp cât acest lucru nu are loc, Libanul nu poate explora gaze în propriile ape teritoriale. Hezbollah subminează economia Libanului”, a declarat Litvak.
Din septembrie anul trecut, Iranul furnizează Hezbollah-ului petrol cu petroliere ocazionale pe care le aduce prin porturile siriene.
Cu toate acestea, guvernul libanez spune că transporturile încalcă suveranitatea Libanului și că nu au primit aprobarea guvernului.
Cu toate acestea, petrolul iranian a fost principala sursă de energie care a intrat în Liban în ultima vreme. De aceea, referitor la acordul privind gazul israelian, Neriah a declarat: “SUA încearcă să submineze influența iraniană în Liban”.
Un alt aspect problematic al acordului este participarea Siriei. Comunitatea internațională și, în special, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Siriei în ultimul deceniu.
Cu toate acestea, Washingtonul a făcut o excepție și a fost de acord să permită trecerea gazului pe teritoriul sirian. “Americanii au fost gata să facă acest lucru pentru a limita capacitatea Hezbollah de a exploata criza”, a explicat Zisser.

Anima News

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri