25.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

Care-i treaba CU ADEVĂRAT cu Belarus

spot_img

Trebuie citit

Lumea „civilizată” a mimat stupoarea la manifestarea incalificabilă și inacceptabilă a unui dictator al planetei. Lukashenko, președintele Belarus, țară (aproape) europeană.

Aceeași lume nu l-a descoperit ieri alaltăieri pe președintele pe viață al micuței republici rusofone. Felul în care și-a căsăpit opoziția și adversarii politici era cvasi-cunoscut. De la asta, până la a deturna un avion al unei companii străine – bine că nu l-a dat jos cu rachete – n-a fost decât un pas. E de mirare că restul pasagerilor, în afară de puștiul care făcea pe ziaristul dizident și întreaga lui suită, au scăpat cu zile.

Bruxelles-ul a anunțat, la presiunea opiniei publice, „ceva” sancțiuni, penibile, la adresa liderilor de acolo. Cică nu vor mai avea voie să călătorească în Europa, să vadă Luvrul și Coasta de Azur. Wow, lovitură. Și alte prostii, ca „înghețarea” conturilor (probabil goale) din băncile europene. Nu-i nimic – își duc banii în Emirate.

Dar altceva mi s-a părut interesant, dintre „sancțiunile” (ghilimele musai) impuse Belarusului. Și anume îngheţarea pachetului de măsuri şi ajutoare financiare în valoare de 3 miliarde de Euro destinat Belarus.

Say what?! De ce ar trebui să primească un satelit BOGAT al Rusiei, condus de un dictator notoriu, care nici măcar nu mimează democrația, ajutoare financiare în valoare de 3 miliarde de Euro, din partea Europei?!? Ca ce chestie?! Sunt Biafra, n-au ce să mănânce?! Le trebuie bani pentru înarmare și sistemul polițienesc opresiv?! Să-și mai cumpere MIG-uri, ca alea cu care au obligat avionul de pasageri să aterizeze forțat?!?

Comisia Europeană l-a convocat pe ambasadorul belarus pentru a-l informa cu privire la condamnarea de către instituțiile europene și statele membre a ”deturnării inadmisibile” a unui avion la Minsk și a arestării opozantului belarus. Aha, deci au și ambasador la UE… Maaamă, l-au rupt – o să rămână convocat toată viața.

Dar să vedem dublul standard pe care îl practică Europa (și) în cazul Belarus. Zeci de companii gigant au interese economice acolo, și sug din Belarus ca de la țâța vacii. Comparația e bună, pentru că ei sunt cei mai mari exportatori de lactate din lume! UE e al doilea partener comercial, cu aproape 20%, cel mai mare fiind – normal – Rusia, cu 50%. Brânza lor ajunge în 26 state europene (ce-i drept, n-am văzut-o și în România…). Produsele high-tech (printre care și celebrul joc World of Tanks!) valorează 15 miliarde de dolari, cam cât exporturile de arme ale Rusiei! Jumătate din exporturile astea merg în Europa, cealaltă jumătate în… America de Nord! Ei, așa mai venim de-acasă…

În plus, companii importante europene fac afaceri din greu cu dictatorul: Bayer, Daimler, Siemens, Commerzbank, Eickhoff (utilaje), Yara (Norvegia, îngrășăminte), Raiffeisen (investiții pentru Kronospan, producător internațional de panouri de lemn) etc. Până și BERD!

Păi ziceți așa, fraților! Dați-le dracului de sancțiuni…

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri