16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Când Prințesa Urbană din mediul rural se-ncalță cu saboți olandezi la bal

spot_img

Trebuie citit

Există printre noi o domniță care se prezintă ca blogger, jurnalist și Prințesă Urbană. Probabil, un om ca toți alții, cu familie, aspirații și spectru larg de sentimente. Ceea ce nu ar trebui să fie treaba cuiva. A mea, cu atât mai puțin! Domnița nu a intrat vreodată în sfera mea de interes. Nu s-a numărat niciodată printre prietenii mei, categorisiți astfel de facebook. Nu am auzit niciodată de ea până astăzi. Nu știu grație cărui algoritm, azi, mi s-a ițit pe wall. Nu direct, ci ca personaj în postarea cuiva. Un domn care ne devoala o șicană suferită de Prințesa Urbană. Nu-l blamați! Omul era ironic! Și nici nu vă speriați! De acum, domnița va avea parte doar de lapte și miere. Dar nu mai divaghez și mă întorc la nenorocirea produsă prințesei. Taman de către colegii de breaslă de la “Adevărul”! Într-un moment de slăbiciune, i-a pus Necuratul să declanșeze șicana. Pe scurt, îndrăciții au încropit o știre. Bună sau rea, știrea informa că Prințesa Urbană a plecat. Din țară. Definitiv. Pentru că nu se mai poate! Nu se mai poate decât în Olanda. Asta e partea bună.

Partea rea e că jurnaliștii răi au ilustrat știrea. Cu o fotografie pe care ei o consideră bună și decentă. Mie mi se pare la fel. Prințesei, nu, motiv pentru care se apucă să îi certe. Înainte chiar de a despacheta. Autorii crimei de lezmajestate nu pot rămâne nemustrați! Și nici în ignoranță nu trebuie lăsați. Așa că prințesa, acum din rude mari împărătești, olandeze, le explică doct. Ca să-nțeleagă neisprăviții unde au greșit. Deși aveau la dispoziție 600 de poze cu care prințesa a cadorisit internetul, nevolnicii au ales prost. Poza nu îi e pe plac și prințesa e dezgustată. Iar! Iar, dar se pare că pentru ultima dată.

Căci povestea Prințesei Urbane nu poate fi decât cu happy end. Ce e happy în end-ul ăsteia? Vă spune ea, odată ajunsă în Olanda. Desprind din apologia Vestului ei paradisiac și profundul dezgust față de iadul nostru. Ăla pe care, de la 1866 încoace, îl numim România. Aleg doar un scurt fragment din poliloghia prințesei. Ca să vă cruț! Deși nu meritați, pentru că vă complaceți într-o țară de criminali. Prințesa Urbană: „Când citesc ce mai scriu unii, că e plin de perverși, de pedofili, că e dezmăț, Doamne, cât îmi doresc ca acei oameni să vină aici, să stea aici câteva zile, să se plimbe, să meargă aici la cumpăraturi… E păcat că atât de mulți oameni se tem de personaje imaginare, lucrurile de aici sunt de fapt simple. Criminalitatea e zero.”

Așadar, la câteva ore de la sosirea în Olanda, Prințesa jurnalistă îi căinează pe neumblații prin lume. Și pe nebunii care trăiesc cu frica de personaje imaginare. Toți, desigur, talpa iadului de pe la noi. Les Miserables de care prințesa a fugit ca dracu’ de tămâie.Mi-am înfrânt și eu dezgustul – al meu e de altă natură – și am informat-o pe prințesă. Informația, e drept, a fost nesolicitată. Dar aduc în apărarea mea faptul că urbana își arogă calitatea de jurnalist. Ceea ce presupune furnizarea de informații corecte.

În cazul prințesei care pretinde că, în Olanda, criminalitatea este zero, în mod clar, informația este falsă. Ce nu e clar, e cum a ajuns princess să susțină aberația asta. Se fandosește mizând pe ignoranța cititorilor? A citit în zațul primei cafele băute, pe nedespachetate, pe sfântul pământ olandez? A furat-o valul entuziasmului exacerbat de relocare? S-a mutat cumva în Staverden, oraș cu 40 de locuitori? Da, Olanda clasifică Staverden ca oraș! Adică mediu urban, precum prințesa. Doar aici ar fi posibilă o criminalitate zero! Până la urmă, oricare ar fi răspunsul, Os-de-domn-urban nu a comis nicio crimă. Dar prostiile pe care le emite cu fudulie nu sunt de scuzat. Așa că, neiertătoare, redau eu, aici, informații clare. Nealterate de înflăcărarea conferită prințeselor de zborul cu avionul pân’ la Amsterdam.

Spre știința urbanei, iată ce relevă Eurostat. Olanda este pe neonorantul loc 3 în UE, la capitolul criminalitate, violență și vandalism! România se situează mult sub media europeană, la mare distanță de Olanda. Eurostat 2020 – „Cea mai mare rată a criminalității, violenței sau vandalismului a fost raportată în Bulgaria (20,2%), Grecia (16,9%) OLANDA (16,3%), Franța (14,7%), Belgia (13,3%), Germania (13,1%), Suedia (13,0%), Luxemburg (11,2%). În schimb, cele mai mici ponderi ale criminalității au fost observate în Croația (2,7%), Lituania (3,2%), Polonia (4,4%), Ungaria (5,3%) și Slovacia (5,6%). ROMÂNIA are o rată a criminalității, violenței și vandalismului de 9,4%, ceea ce o situează pe un loc aflat sub media europeană.”

La final, o primă simplă mărturisire.

Iubesc Olanda. Am vizitat-o de nenumărate ori și nu mi-a displăcut nimic. Dar ca turist! Și o a doua mărturisire… De data asta, oarecum de credință: România nu e ciumă, și nici Olanda, mumă!

Mona-Lisa POPA

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri