Premierul israelian Naftali Bennett s-a adresat luni după-amiază Adunării Generale a Națiunilor Unite, concentrându-se pe ceea ce a descris ca fiind realizările Israelului într-o perioadă incertă și dificilă.
În primul său discurs important în străinătate, Bennett a avut un ton optimist, susținând că Israelul poate deja „vedea orizontul” care marchează sfârșitul celor două „plăgi” cu care se confruntă lumea: COVID și polarizarea politică.
„Există două plăgi care pun la încercare însăși structura societății în acest moment. Una este coronavirusul, care a ucis peste 5 milioane de oameni în întreaga lume, iar cealaltă, de asemenea, a zguduit lumea așa cum o știm – este boala polarizării politice”, a declarat Bennett.
„Atât coronavirusul, cât și polarizarea pot eroda încrederea publicului în instituțiile noastre, ambele pot paraliza națiunile. Dacă sunt lăsate necontrolate, efectele lor asupra societății pot fi devastatoare. În Israel, ne-am confruntat cu amândouă și, în loc să le acceptăm ca pe o forță a naturii, ne-am ridicat, am luat măsuri și putem vedea deja orizontul.”
Premierul israelian a citat formarea guvernului său ca fiind o dovadă că Israelul a depășit polarizarea tot mai gravă, numind-o un pas spre restabilirea normalității și prezentând coaliția sa ca fiind „cea mai diversă” din istoria Israelului.
„Într-o lume polarizată, în care algoritmii ne alimentează furia, oamenii de dreapta și de stânga operează în două realități separate, fiecare în propria bulă de social media, ei aud doar vocile care confirmă ceea ce cred deja.”
„În Israel, după patru alegeri în doi ani, cu o a cincea rundă care se anunța, oamenii tânjeau după un antidot: Calm. Stabilitate. O încercare onestă de normalitate politică.”
„În urmă cu aproximativ o sută de zile, partenerii mei și cu mine am format un nou guvern în Israel. Cel mai divers guvern din istoria noastră. Ceea ce a început ca un accident politic, se poate transforma acum într-un scop. Iar acest scop este unitatea.”
Referindu-se la coronavirus, Bennett a declarat că guvernul său a renunțat la utilizarea carantinelor și la dependența puternică de restricțiile în masă, punând în schimb accentul pe vaccinarea în masă.
„Modelul israelian are trei principii călăuzitoare: Unu – țara trebuie să rămână deschisă”.
„Am plătit cu toții un preț uriaș: un preț economic, un preț fizic și un preț emoțional – pentru a aduce viața la un punct mort în 2020. Închiderile, restricțiile, carantinele – nu pot funcționa pe termen lung.”
„A doua regulă: vaccinați-vă din timp. Încă de la început, israelienii s-au grăbit să se vaccineze. Ne aflăm într-o cursă împotriva unui virus mortal și trebuie să încercăm să fim înaintea lui.”
„În iulie, am fost primii care au aflat că vaccinurile se diminuează – ceea ce a adus o creștere a numărului de cazuri Delta. Atunci a fost momentul în care guvernul meu a decis să administreze o a treia doză de vaccin – rapel – publicului israelian.”
„Noi am fost pionierii vaccinului de rapel. După două luni pot raporta că funcționează.”
„A treia regulă: Adaptați-vă și acționați rapid. Conducerea unei țări în timpul unei pandemii nu se referă doar la sănătate. Este vorba despre echilibrarea cu atenție a tuturor aspectelor vieții care sunt afectate de corona, în special locuri de muncă și educație. Singura persoană care are un bun punct de vedere asupra tuturor acestor lucruri – este liderul național al unei anumite țări.”
În ceea ce privește securitatea, Bennett a pus accentul pe amenințarea iraniană, subliniind atât aspirațiile atomice ale Iranului, cât și sprijinul său pentru grupurile teroriste.
„Israelul este, la propriu, înconjurat de Hezbollah, milițiile șiite, Jihadul Islamic și Hamas”.
„Ce au toate acestea în comun? Toți vor să-mi distrugă țara și toți sunt susținuți de Iran. Își primesc finanțarea de la Iran, își primesc antrenamentul de la Iran și își primesc armele de la Iran.”
„Iranul caută să domine regiunea – și caută să facă acest lucru sub o umbrelă nucleară.”
Bennett a făcut apel la comunitatea internațională să ia măsuri împotriva Teheranului, lăsând să se înțeleagă că Israelul ar putea lua măsuri unilaterale dacă este necesar.
„Programul nuclear al Iranului a atins un moment de cotitură; la fel și toleranța noastră. Cuvintele nu opresc centrifugele să se învârtă.”
„Există persoane în lume care par să considere că urmărirea de către Iran a armelor nucleare este o realitate inevitabilă, sau pur și simplu s-au săturat să audă despre asta. Israelul nu are acest privilegiu.”
După ce l-a criticat dur pe noul președinte iranian, Ebrahim Raissi, pentru că a ordonat uciderea în masă a iranienilor și pentru că „sărbătorește uciderea propriului popor mâncând prăjituri cu cremă”, Bennett a avertizat în legătură cu amenințarea nucleară reprezentată de Republica Islamică, promițând că Israelul nu va permite Teheranului să dobândească o armă nucleară.
„Nu vom permite Iranului să dobândească o armă nucleară.”
„Iranul este mult mai slab, mult mai vulnerabil decât pare”, a spus Bennett. „Economia sa se scufundă, regimul său putrezește.”
„Cu cât sunt mai slabi, cu atât sunt mai extremiști pentru a-și ascunde slăbiciunea.
„Dacă ne punem mintea la contribuție, dacă suntem serioși în privința opririi lor, dacă ne folosim resursele noastre, putem învinge, și exact asta vom face”, a declarat el.
Primul ministru a lăudat acordurile Abraham, acordurile de pace cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan, afirmând că acestea arată că nu totul „este întunecat în Orientul Mijlociu”.
„La o vârstă fragedă de 73 de ani, din ce în ce mai multe națiuni ajung să înțeleagă valoarea și locul unic al Israelului în lume”.
Anima News