18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Paul Andreescu, cetăţean de onoare al judeţului Constanţa

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Consiliul Judeţean Constanţa s-a întrunit în şedinţă extraordinară, astăzi, 9 martie 2022, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 – 1989, pentru a dezbate şi vota proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Constanța domnului Paul Andreescu, fost deținut politic anticomunist şi actual președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici – filiala Constanța.
Paul Andreescu s-a născut în 19 iulie 1939, în comuna Negreşti, județul Constanţa. A fost arestat la vârsta de 17 ani, la data de 6 noiembrie 1956 și condamnat la închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Anul 1956 nu este unul oarecare în istoria postbelică, el reprezintă primul moment de contestare deschisă a regimului totalitar comunist din Europa de Est și a forțelor de ocupație a Uniunii Sovietice în Ungaria socialistă. Alături de alți tineri a fondat o organizație anticomunistă urmând să răspândească manifeste care conțineau revendicări esențiale adresate celor care au luat ostatice libertatea de exprimare şi statul de drept.


„Un regim totalitar, în acest moment, distruge o țară vecină independentă. Mai mult ca oricând, acum, avem obligaţia de a-i respecta pe cei care și-au sacrificat viața și tinerețea pentru statul democratic în care trăim, altfel, riscăm să repetăm istoria. Suntem datori celor care au murit în închisorile comuniste pentru demnitatea poporului român şi tuturor celor care au resimţit abuzurile sistemului totalitar. Printre cei care au luptat și și-au sacrificat viaţa şi tinerețea, fiind închis pe nedrept, se află un om extraordinar şi un exemplu de probitate morală, domnul Paul Andreescu. Recunoaşterea pe care o dăm prin votul de astăzi este un gest de normalitate şi nu face decât să creeze repere morale ale societăţii, pe care cu toţii trebuie să le avem în conştiinţa şi comportamentul nostru. Trebuie să aducem în atenţia tinerilor şi a opiniei publice, că aceşti oameni şi-au sacrificat viaţa şi au îndurat suferinţe cumplite, pentru ca noi, astăzi, să fim liberi.”– a declarat Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Din motive medicale, domnul Paul Andreescu nu a putut fi prezent la această şedinţă, însă a fost redat un scurt material video cu mărturiile domniei sale.
„26 de ani şi jumătate am fost urmărit, pas cu pas, aşa cum nu am crezut că este posibil şi toate astea, pentru că nu voiam să devin colaboratorul lor. Noi nu am greşit faţă de ţară, ei au greşit faţă de noi. Optimist nu mai sunt deloc. Am rămas acelaşi naiv şi visător, cu prea multă încredere în oameni. Nenorocirea este că, în proporţie de 90%, am fost dezamăgit de oameni, iar prietenii pe care i-am avut, s-au dus, rând pe rând şi am rămas singur dintre foştii deţinuţi politici. Autorităţilor publice le-aş transmite să respecte trecutul, dar mai ales, să-şi respecte cuvântul. Dacă nu ne respectăm trecutul şi lupta pentru libertate şi un trai mai bun, nu vom reuşi să mergem mai departe” a transmis Paul Andreescu
Placheta omagială şi diploma au fost înmânate reprezentantului Asociaţiei Foștilor Deținuți Politici – filiala Constanța.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri