14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

Eduard Martin: Echipa de control a Polaris va merge înaintea mașinii de gunoi și va controla conținutul containerelor. Dacă este neconform, nu îl ridicăm

spot_img

Trebuie citit

Începând din 11 septembrie, constănțenii trebuie să strângă gunoaiele selectiv. Cine nu o va face va plăti amenzi, iar acestea nu sunt deloc mici: ajung la 40.000 de lei pentru asociațiile de proprietari.

Eduard Martin, reprezentantul companiei de salubritate Polaris M Holding, a fost invitatul unei ediții speciale a emisiunii „Punctul pe i”, la Tomis TV, moderată de jurnalistul Cristian Hagi, în care a vorbit despre schimbările care se produc din 11 septembrie, despre cum trebuie să colectăm selectiv deșeurile, dar și despre subiecte precum coșurile stradale prea pline, despre faptul că, uneori, gunoiul menajer și cel selectat este pus la comun de reprezentanții companiei, dar și despre rezultatele financiare ale Polaris.

Eduard Martin spune că va trebuie să strângem gunoiul în două fracții. Mai exact, într-un loc vom strânge gunoiul rezidual (adică cel biodegradabil sau, mai exact, ce se strică), iar în altă parte ambalajele.

Iată câteva dintre declarațiile făcute în emisiune. Înregistrarea este mai jos.

„De aproape 20 de ani vorbim de acest lucru, dar nu punem în practică. Populația trebuia să pună în practică din prima zi când a apărut legea. Măsurile coercitive nu s-au aplicat.”

„Există amenzi. La asociațiile de proprietari amenda este de 40.000 de lei. Acestea se aplică de primărie. Amenzile sunt date de legiuitorul român tocmai deoarece colectarea selectivă este foarte importantă.”

„Cunosc români care locuiesc în Europa și aruncă gunoiul separat. Îl aruncă separat pentru că au fost amendați.”

„Ambalajele trebuie spălate. O sticlă de PET care are ulei în ea este contaminată. Ea trebuie golită și spălată. La fel și sticla de lapte. Altfel se strică, se umple de bacterii. Tot ce înseamnă ambalaj se pune într-un singur loc. Sticlele de PET trebuie presate, se scoate aerul din ele, pentru că altfel cărăm aer și nu va fi loc. Cartoanele trebuie rupte, pentru că, iarăși, cutia are aer în ea și în trei ore se umple containerul. Practic, trebuie totul mărunțit sau trebuie reduse dimensiunile ambalajelor.”

„Este un efort și mental, dar și fizic. Niciunul dintre ele nu strică. Ambele sunt utile ființei umane.”

„Acolo unde există un singur tip de containere nu are sens să refuzăm să colectăm dacă nu este colectat separat.”

„Primăria are un proiect pe fonduri europene prin PNRR care presupune amplasarea unor insule ecologice. Acolo vor fi mai multe fracții. Se vor înlocui actualele platforme.”

„Noi avem echipă de control, care va merge înainte mașinii de gunoi și care va controla conținutul containerelor. Dacă este neconform, aceste containere, respectiv pubele, la case, vor primi de la noi un sticker de neconformitate. Nu îl ridicăm.”

„Noi nu vrem să fie amendată populația. Vrem să funcționeze lucrurile potrivit legii.”

„În Arad facem din prima zi de când am intrat colectare separată. Se face și în comune.”

„Sticlele se aruncă la gunoiul rezidual. E o problemă cu infrastructura de colectare tip iglu a sticlelor. Nu avem spații. Avem amplasate 100 în oraș, mai avem 100 în curte. Primăria caută spații unde să le poată amplasa. Va găsi cu siguranță soluții. Până una alta trebuie adunate. Cei care stau la blocuri găsesc aceste igluuri. La case nu sunt. Acolo o să facem campanii de colectare de sticlă.”

Întregul articol, AICI.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri