7.4 C
Constanța
miercuri, 29 noiembrie 2023

Fapt: românii NU ȘTIU să traverseze

spot_img

Trebuie citit

Astăzi, cât pe-aci să mă bat cu un mizerabil – vorba lui nenea Iancu – la ieșirea din campusul universitar, spre bulevardul Aurel Vlaicu. Eu cu mașina – el, pe jos.

Mă uit în stânga, către minunatul nou sens giratoriu (care nici măcar n-a înlocuit Păpădia cu totul), furat de frumusețea noii amenajări chițaciste, când mă trezesc cu prostul în botul mașinii. „Nu m-ai văzut?!”, zice. ”Da’ tu nu m-ai văzut, boule?!?” fac eu, politicos. „Că NU E TRECERE DE PIETONI, deci, la colțul străzii, trebuie să te asiguri și să lași mașinile să treacă, asta dacă nu-ți face semn vreun șofer, din curtoazie, să traversezi!”

Ăsta – de fapt, enorm de mulți – îmi confirmă ce spune pilotul Titi Aur: CĂ ROMÂNII NU ȘTIU SĂ TRAVERSEZE!?! „Una dintre condiţiile cele mai importante, obligatorie când treci strada, şi care se predă în ţările civilizate, cum ar fi Suedia, este ca privirea ta, a pietonului, să se intersecteze cu cea a şoferului. Altfel nu păşeşti, nu treci! (… ) O spun acum cu toată răspunderea, nici bărbatul de la Leţcani, nici fata de la Mizil nu ştiau cum să treacă pe trecerea de pietoni. Nimeni nu le-a spus niciodată cum se trece, că trebuie intersectată privirea cu cea a şoferului, mai ales când e vorba de maşini mari. Când şoferul stă la trecerea de pietoni, trebuie să te uiţi în ochii lui, ca să te asiguri că te-a văzut. ” (DC News)

„În România, pe lângă faptul că se conduce absolut mizerabil și stupid, se traversează odios pe trecerea pe pietoni. (…). Eu mă și joc așa în capul meu că îi văd pe unii mergând pe trotuar și zic: Ăsta, mergând așa pe trotuar, o dată face stânga și năvălește pe trecere. De pe trotuar, jap. Zici că merge la el în sufragerie. Așa ceva! În România se conduce mizerabil, stupid și se traversează mizerabil, stupid și sinucigaș. În rest, suntem pregătiți și pentru Schengen, și pentru lupta cu rușii, traversatul ne încurcă!“, a spus și Mircea Badea, la Antena3.

E o luptă pierdută, n-avem cum și pe cine să educăm. Rămâne să ne înjurăm cu ei în trafic și, eventual, să ne batem ca chiorii. Eu, unul, am și potențial, și dorință.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri