- Majoritatea băuturilor alcoolice conțin toate cele 13 minerale necesare supraviețuirii umane? Hai că începem bine…
- În orice moment din zi, sau din noapte, aproximativ 1% din populația globului este în stare de ebrietate? Cel mai vechi drog, produs însă doar de puțin peste zece mii de ani în urmă.
- Un singur spermatozoid conține 37,5 MB de informație genetică? Ceea ce înseamnă că o singură ejaculare echivalează cu un transfer de date de 1.500 terabytes (sau, altfel spus, echivalentul memoriei a aproximativ 1,5 milioane de calculatoare personale bunicele).
Altfel spus o lingurița de ADN poate stoca toată muzica ce a fost cântată vreodată pe această planetă. - Iguana, koala și dragonul Komodo au două penisuri? Pe la rechini se mai întâlnește.
- Dar că femela de cangur are trei vagine?!
- Pentru se reproduce, masculul de caracatiță introduce unul din tentacule în cavitatea femelei, îl lasă acolo și apoi înoată departe, pentru a muri în singurătate? Caracatițele de regulă mor la reproducere, trăind puțin peste un an.
- În medie, un om parcurge pe jos în timpul vieții o distanta egală cu de trei ori înconjurul lumii?
- Dacă întreaga populație a Chinei ar trece prin fața mașinii tale mergând într-un singur rând, ar trebui să aștepți 30 de ani până când cel din urmă pieton să treacă strada? Oricum, în condiții normale, la sfârșitul acestui secol va începe un declin continuu al populației mondiale, ceea ce e foarte bine. Se va echilibra instinctul de reproducere cu succesul civilizator.
- După două săptămâni de purtat, o pereche de pantaloni conține 1.000 de bacterii în partea din față, 2.500 de bacterii în partea din spate și peste 10.000 de bacterii între picioare? Fără ele ne-am îmbolnăvi.
- iPhone-ul este cel de-al doilea cel mai bine vândut produs din lume? Pe primul loc se află Cubul Rubik. Samsung-ul o fi pe 3?
- Banalele ciuperci sunt înrudite mai mult cu omul decât cu plantele? Fac parte din regnul animal. Totuși 60% din materialul nostru genetic e comun cu al bananei și 98,5 cu al cimpanzeului. 99,5 cu al semenilor noștri.
- Este suficient de multă apă doar în Lacul Superior pentru a acoperi în totalitate America de Sud și America de Nord cu un strat de 30 de cm de apă?
- Sunt mai mult stele în Universul vizibil decât toate boabele de nisip de pe toate plajele lumii? Trebuie să mai căutăm nisip, universul vizibil se mărește odată cu apariția unor telescoape tot mai performante.
- Numărul de sinapse din creierul uman este de aproximativ 125 de trilioane, ceea ce reprezintă numărul de stele pentru a “umple” 15 galaxii de mărimea Căii Lactee? Și folosim un mic procent dintre acestea…
- Un atom are aproximativ 99,99% spațiu gol? Dalton, care și a donat ochii post mortem pentru folosul științei, a stabilit unitatea atomică de bază – Daltonul.
- La fiecare 10 ani, toate celule din corpul tău sunt înlocuite cu unele noi și că vechiul tău trup nu mai are nimic în comun cu cel nou? Bine, unii zic că ne rămâne sufletul.
- Există mai multe bacterii în corpul tău decât celule somatice? De-a lungul timpului, digestia a fost determinată – la toate animalele – de ajutorul bacterian. Principala armă de luptă și împotriva agenților patogeni.
- Libelulele au picioare pe care le pot folosi doar la aterizare, nu și la mers? Și nu sunt singurele insecte aflate în această situație.
- Există o specie de pești arlechin care, în cazul în care femela moare, masculul dominant devine femelă? Fiindcă sexualitatea în lumea biologică are un grad normal de relativitate și variabilitate.
- Epoca în care a trăit regina Cleopatra este mai apropiată de aterizarea omului pe Lună decât de perioada construirii piramidelor? Asta ca să ne dăm seama de durata civilizației egiptene – văile marilor fluvii – leagăne ale civilizațiilor…
Dr. Adrian BÎLBĂ