29.4 C
Constanța
luni, 15 iulie 2024

Deputatul Lungoci despre măsurile fiscale

spot_img

Trebuie citit

Există consens între PSD și PNL pe cele mai multe dintre propunerile făcute. Ambele partide sunt de acord că reformele trebuie să vizeze echitatea fiscală care să genereze echitate socială. Ambele de partide consideră că cei cu venituri mici trebuie protejați, iar luxul, viciul și profitul excesiv trebuie supraimpozitate. Reforma are trei componente principale: 1) Reducerea cheltuielilor statului 2) Combaterea evaziunii fiscale și 3) Echitate fiscală pentru echitate socială.
Despre revoltele din PNL cu atacuri la adresa PSD
o Noi nu am spus nici că liberalii sunt ospătari, nici că sunt la remorca PSD. Aceste caracterizări au venit din interiorul PNL, din partea unui grup de nemulțumiți care au o agendă personală și nu sunt preocupați de agenda cetățeanului.
o Noi nu ne propune să fim agresivi, ci constructivi. Nu ne propunem să fim războinici, ci consensuali. Pe cetățeni nu-i interesează agresivitatea și scandalul, ci soluțiile la problemele lor.
Despre impozitarea suplimentară a băncilor
o Este vorba de profitul excesiv al băncilor, generat din cauza unor distorsiuni ale piețelor. (inflația globală, războiului din Ucraina, creștere ROBOR)
o Este o discuție care există la nivel european, nu doar în România.
o Este vizat doar profitul excepțional. Deci va fi o măsură temporară și proporțională cu aceste efecte care au produs profituri excesive.
o Există acord politic de principiu. Este și o chestiune de solidaritate din partea celor care au obținut profituri excesive.
o Formula tehnică și modul de aplicare vor fi stabilite de specialiștii din Ministerul Finanțelor.
Despre creșterea avansului la Prima Casă, de la 5% la 9%.
o Nu s-a discutat despre o astfel de măsură în cadrul Coaliției.
o Nu e clar care ar fi beneficiile la buget din această măsură.
o Nu susținem o astfel propunere. E posibil ca ministrul Finanțelor să se fi referit mai degrabă la cota redusă de TVA pentru locuințe.
Despre propunerea privind impozitarea dobânzilor la titlurile de stat
o A fost enunțată această propunere de către ministrul Boloș, dar nu s-au prezentat detalii.
o Ministrul Finanțelor trebuie să vină cu o fundamentare și o explicație privind rațiunea unei astfel de propuneri. Așteptăm detaliile pentru a ne putea pronunța. Nu știm impactul la bugetul de stat și nici impactul asupra capacității statului de a folosi acest instrument pentru a se împrumuta de la populație la dobânzi mai mici decât pe piețele externe. Fără aceste detalii esențiale nu ne putem pronunța.

Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri