18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Când useriștii vor să reformeze până și religia

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Sunt masterand la Teologie, dintr-o pornire lăuntrică pe care nu țin s-o explic aici. Așa cum nici Djokovic nu ține să ne spună ce jenă medicală are să se vaccineze, dar ar vrea în schimb să câștige zeci de milioane de dolari într-un business ca tenisul, care are reguli clare.

Așa cum biserica, practicarea religiei au regulile lor. Biserica nu-i un sindicat, în care fiecare membru să vină cu amendamente. Bisericile, în general, sunt libere să accepte în sânul lor pe unii sau pe alții, fără să dea explicații celor pe care nu-i primește. Nu-i suficient să aderi. În iudaism, de exemplu, e un proces tare anevoios. Accepți regulile sau te cari. La alții sau la tine acasă, unde poți să practici ce religie vrei, fie chiar și inventată.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a afirmat, recent, că în perioada „neputinţei lunare”, femeia nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, menţionând că poate lua apa sfinţită trei zile după această perioadă. N-a visat asta noaptea – așa e scris în religia creștină ortodoxă. Nu știu, în șintoism s-ar putea să fie altfel. Dar deputata Cristina Rizea de la USR a ținut să facă pe deșteapta și să explice public ce este menstruația. Adevărul era că mulți simțeam nevoia să ne împrospătăm cunoștințele de anatomie.

„Menstruația, pentru că de ea este vorba, este un proces fiziologic natural și normal al corpului feminin. Nu e nicio necurățenie, nicio pedeapsă divină, niciun păcat. Din contră, este semnul care ne arată că Dumnezeu i-a îngăduit femeii să zămislească viață în trupul ei.” Știe ea! A studiat Teologia, la Școala de Fete. I s-a revelat divin, pe dealurile de la Cogealac sau Tariverde.

Eu unul am ales să studiez asta, la Universitate, nu la cercul de traforaj, tocmai pentru a înțelege fenomenul istoric al formării canoanelor, felul în care sunt motivate SPIRITUAL (nu lumesc, altfel m-aș sminti), ce le-a impus pe unele și le-a dus în uitate pe altele. Cum funcționează întreaga convenție spirituală în cele trei mari religii monoteiste. Așa cum au fost stabilite de patriarhi, de concilii, de ierarhi – nu de cercetători științifici. Teologia nu e fizică sau chimie – nu mai e nimic de descoperit, nici de inventat, nici de reinterpretat. Nici de revizuit. Nici de comentat – poate doar în sens mistic, teologic. În canoane nu e loc de democrație, corectitudine politică și egalitate între sexe!? În general, doar două… Teologia e exactă, dar nu e știință exactă. E o convenție socială arhaică, o credință, un joc, o înclinație spirituală specifică omului și doar lui – spuneți-i cum vreți. Și, de obicei, foarte conservatoare.

Dar nu vă apucați nici de tenis, dacă nu-i știți și nu-i respectați regulile. Inclusiv pe alea de organizare a turneelor în pandemie. Cât despre practicanții din USR, mirarea e și mai mare: aștia au propria lor „religie” – ce le mai trebuie alta?!

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri