16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Tipuri de marionete pe scena politică românescă. Și nu numai…

spot_img

Trebuie citit

Există multe tipuri diferite de marionete. Fiecare tip are propriile sale caracteristici individuale și pentru fiecare există anumite tipuri de material dramatic adecvat. Cele mai importante tipuri pot fi clasificate după cum urmează:

Marioneta tip Cîțu. Acestea au un corp de pânză gol care se potrivește peste mâna manipulatorului; degetele lui se încadrează în cap și brațe și le dau mișcare. Figura este văzută din talie în sus și în mod normal nu există picioare. Capul este de obicei din lemn, hârtie de carton sau material din cauciuc, mâini de lemn sau pâslă. Există, totuși, multe variante ale acestui lucru. Metoda „două degete și degetul mare” este utilizată pentru figurile de tip Cîțu; permite păpușii să facă declarații agresive și beligerante, cu garanția că îl acoperă manipulatorul lui. Știe să prindă foarte bine ideile din zbor și este evident utilă când se manevrează alegeri interne, miniștri, adversari politici, dar tinde să producă un efect neînsuflețit.

De obicei are un singur manipulator, aflat deasupra, nu dedesubt. Din cauza asta se și vede cine e, chiar dacă e ascuns după garduri de palat și păzit de SPP.

Marioneta tip Barna. Aceste figuri sunt, de asemenea, manipulate de jos, dar sunt pe toată lungimea, susținute de o tijă care trece în interiorul corpului până la cap. Chiar dacă au grad militar, pot mișca mâinile și, dacă este necesar, picioarele. Astăzi, marioneta tip Barna este tipul obișnuit de figură în marile combinații ale serviciilor secrete, implicate în politică și afaceri. Un mare avantaj al acestei tehnici de control este că permite îndoirea corpului, încheietura manipulatorului corespunzând taliei marionetei.

Deși, în general, marioneta de tip Barna este potrivită pentru tipuri de dramă lentă și nedemnă, potențialitățile sale sunt multe și de o mare varietate. Cu toate acestea, este extravagant în cerințele sale asupra manipulatorilor, vrea funcții și contracte din fonduri europene, vrea cele mai bune ministere, necesitând întotdeauna o persoană, și uneori două sau trei, toate din Servicii, pentru fiecare figură de pe scena politică.

Marioneta de tip Orban. Virtutea marionetei de acest gen este agilitatea și rapiditatea ei; limitarea este de dimensiuni reduse și gesturi de brațe ineficiente, consumă mult alcool (și nu pentru dezinfectare), iar întregul spectacol poate fi prezentat de o singură persoană. Acesta este tipul tipic de spectacol de păpuși prezentat în aer liber, la terase unde se servește și whisky ieftin, nu numai bere. Terase mari, cu zece sau doisprezece ospătari oferă un domeniu excelent pentru utilizarea acestor figuri. Standul este destul de ușor de transportat, iar întregul spectacol poate fi prezentat de mai multe ori, până când este înlocuit de marioneta de tip Cîțu, mult mai alunecoasă și mai versatilă. Una dintre cele mai comune modalități de a potrivi marioneta pe mână este ca primul deget să intre în cur, iar degetul mare și al doilea deget să intre în brațe. De restul se ocupă efectul băuturii.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri