30.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

Demolați bisericile, ocupați gările!

spot_img

Trebuie citit

Trotuarul de pe bulevardul Tomis, care trece PE LÂNGĂ așa numita „Biserică de pe trotuar” nu este un trotuar important și circulat. Locul respectiv e mai celebru pentru cea mai sângeroasă trecere de pietoni din oraș. Până și magazinele sunt pe partea cealaltă. În plus, pe cealaltă latură a bisericii improvizate, ridicată (total aiurea) într-un rond de flori, trece o ditamai alee, pe care nu circulă mașini și pietoni, decât arareori. Ai spune, dacă asculți unele relatări tendențioase, că aia e singura cale de acces pietonal spre Tomis Nord și orașul Ovidiu…

Biserica asta a fost ridicată – e adevărat – fără autorizație, ca multe alte construcții, din ultimii 20-30 de ani. Și inestetică, după gustul meu. N-a fost singura. Cele mai sforăitoare exemple sunt însă hotelul Ramada din Satul de Vacanță Mamaia și blocul din colțul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. Hotelul respectiv s-a ridicat ilegal, în ciuda tuturor amenzilor și somațiilor, a luat ani de zile curent și apă pe blat, de la alții. Și nu l-a mai demolat nimeni. Dimpotrivă! În cele din urmă, probabil pe bani mulți, cu și fără chitanță, i s-a dat autorizația!

Și, sincer, e de nepriceput cum administrațiile anterioare, declarate pioase și religioase, n-au fost în stare să găsească o soluție, pentru intrarea în legalitate a construcție. E pe un petic de pământ – nu pe trotuar, nu pe carosabil, nu pe terenul revendicat de altcineva. Cât de greu era s-o treacă prin comisia de urbanism și prin consiliul local?! Și făceau și oamenii ăia ceva ca lumea, nu o baracă din placaje. Oricum, de la nemernicii de acum, nu avem nicio pretenție.

A existat un teren, atribuit tot de primărie pentru relocare, câteva sute de metri mai jos, spre Piața Tomis III. Am înțeles că l-au luat înapoi și p-ăla, pentru că nu s-au mișcat destul de repede și a fost atacat în instanță. Ani de zile a fost o mocirlă, pe care parcau mașinile, la fel de ilegal, că era tot spațiu verde. Acum l-au asfaltat, ca să fie clar că nu va mai ajunge în „ghearele” Bisericii niciodată.

Unii spun că în Constanța și în România, în general, sunt prea multe biserici (unii n-au loc nici de singura sinagogă din Constanța…). Prea multe, față de ce? Față de sălile de jocuri și casele de pariuri, câte 5-6 lipite, unele lângă altele, pe toate străzile și bulevardele? Față de gropile de pe bulevard?! Să se mai găsească câțiva Chițaci, prin toată țara, să le demoleze pe toate.

Sunt mai multe biserici (de fapt, câteva) în situația celei din Tomis IV. Probabil că judecătorii vor decide, la solicitarea primarului și a asociației lui contestatare, că trebuie să fie demolate. În rest, problema Spitalului de Boli Infecțioase a fost rezolvată. Lucrările de pe bulevarde s-au încheiat, că vine sezonul estival și ne facem (iar!) de tot rahatul. Iar strada Ștefan cel Mare a devenit cu adevărat o junglă urbană – mai rămâne să dea drumul la crocodili și să-i pună și apă. Oricum, Digi24 va relata obiectiv și imparțial că așa a arătat dintotdeauna, să moară mama. Pe-acolo se poate trece – e drept, cu cizme de cauciuc. Nu încurcă nicio biserică circulația.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri