33.4 C
Constanța
joi, 20 iunie 2024

A fi sau a nu fi… cetățean de onoare

spot_img

Trebuie citit

Hulit de unii, adorat efectiv de alții, Felix Stroe președintele PSD Constanța este, place au ba, un politician important pe scena locală. Probabil că acesta este motivul din cauza căruia a devenit ținta unor atacuri, nu de puține ori, dincolo de limita acceptabilă fie și în tumultoasa bătălie politică de la mal de mare.

Pe cele legate de politică, vrea nu vrea, trebuie să le accepte, atât în confruntarea dintre partide cât și în privința funcție deținute, pentru că nu-i de colo și nici foarte confortabil să fi președinte de organizație județeană.  Celelalte, însă, sunt cel puțin discutabile! Așa cum este îndârjirea, demnă de o cauză mai nobilă, de altfel, prin care se cere retragerea titlului de “Cetățean de onoare al municipiului Constanța”.

Titlu obținut a respectat legislația în vigoare, la acel moment. Dar cine să se mai uite la “amănunte” de acest gen? În nici un caz cei care așteaptă-  precum pisica la gaură- să se întâmple asta! Titlul obținut nu a fost cerut, a fost acordat. Nu oricum, ci în condiții transparente și fără obținerea unor avantaje materiale. Mai pe înțelesul neaveniților, Felix Stroe a semnat un act notarial prin care a renunțat la: 500 metri de teren în municipiu, loc de veci și transport gratuit.

Acum, sinceri să fim nu credem că ar fi avut nevoie de gratuitate pentru transport și nici de loc de criptă pe vreo alee a eternității, dar 500 de metri de teren într-un cartier de fițe al Constanței nu strică nimănui. Așa cum nu a stricat altor consilieri care și-au “adjudecat”, pe alte căi, câte trei loturi în vestitul cartier al…consilierilor.  Drept este că unii le-au vândut și nu pe bani puțini!

Când se cere retragerea titlui de cetățean de onoare, orice om normal la cap- politic au ba- se întreabă dacă nu cumva respectivul deținător a făcut ceva dezonorant pentru autoritatea care i l-a acordat.   

Ce a făcut Felix Stroe în acest sens? Păi, în primul rând a preluat o regie de apă care era vai mama ei și a adus-o unde este acum. Adică la performanță de nivel național. Realitate greu de contestat, oricât s-ar strădui unii sau… alții  să o facă.

A adus în Constanța 1,18 miliarde euro fonduri europene. Ce înseamnă asta? Nici mai mult nici mai puțin că, dacă dăm la o parte Bucureștiul- aici unde intră și fondurile accesate de toate instituțiile, ministerele-  precum și regiunea Ilfov – zonă foarte dezvoltată economic, dată fiind poziția geografică față de Capitală –  Constanța este pe primul loc la capitolul atragere de fonduri europene. Și doar nu crede cineva că această performanță se datorează te miri căror instituții de prin municipiu sau județ! S-avem rezon, dar până și detractorii lui Stroe au habar de această realitate. Nici nu ar avea cum să o conteste, în condițiile în care cel mai corect vorbesc cifrele! Iar ale lor, chiar și însumate, sunt departe, foarte departe de 1.18 miliarde de euro…

Ce a mai făcut Felix Stroe de nu merită acest titlu? A scris 11 cărți, iar pentru una dintre ele , referitoare la managementul serviciilor de alimentare cu apă, a obținut titlul de laureat al Academiei Române. Și, să vezi minune, Academia nu a cerut retragerea acestuia! Nici când a ajuns președinte PSD Constanța și nici acum, moment la care din rațiuni evident politice se cere retragerea celui de “Cetățean de onoare al municipiului Constanța”.

Să mai întrebăm, tot acum, câte cărți au scris împricinații care cer acest lucru? Nu o facem, pentru că – teamă ne este –  rămân ipochimenii  cu onoarea nereperată, mai abitir ca în Caragiale!   

Felix Stroe nu este icoana politică de pus la închinat și, sinceri să fim, este greu, dacă nu cumva imposibil, să găsim așa ceva printre politicienii de la mare de mare.  Dar de aici până la a cere retragerea unui titlu obținut legal, de pe urma căruia nu a existat nici un avantaj material, iar acțiunile celui pe care vrei să-l lași fără acesta nu au fost de natură a afecta instituția sau administrația UAT-ului care l-a acordat, este o distanță prea lungă.

Pe care ați parcurs-o cu prea multă nonșalanță! Ca să nu spun altcumva, băieți…

Măriuca ANDRONE

Textele din Metropola Constanța sunt publicate cu acordul EXPLICIT al autorilor.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri