15.4 C
Constanța
vineri, 23 februarie 2024

Vom soluționa problema scoaterii din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice!

spot_img

Trebuie citit

În această gravă criză energetică și când facturile românilor pentru electricitate, dar nu numai, au explodat, România nu-și mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro.

În această gravă criză energetică și când facturile românilor pentru electricitate, dar nu numai, au explodat, România nu-și mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro. Este o evidență faptul că electricitatea produsă de #hidrocentrale este cea mai ieftină! Iar când sistemul energetic devine mai #puternic, mai stabil și mai fiabil, stabilitate în aprovizionarea românilor cu energie este o certitudine.

În acest sens, social democrații au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr. 292/2018 – adoptată deja în Senat, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului. Astfel se soluționează problema scoaterii din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice. Urmarea? Se vor putea finaliza lucrările si punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate, iar sistemul energetic poate deveni mai sigur și mai stabil! Dacă va fi votată la Camera Deputaților și, mai apoi, #promulgată, noua lege va permite finalizarea următoarele investițiile majore:

RĂSTOLIȚA – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce lunar peste 9000 MWH

VALEA JIULUI – #hidrocentralele Bumbești – realizată 90%, Dumitra-realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21000 de MWH, în fiecare lună.

Dincolo de discuțiile cu evidentă tentă politică demarcate pe această temă, un lucru este cert și IMPORTANT: punerea în funcţiune a celor trei centrale ar duce la alimentarea rapidă cu energie a peste 300.000 de gospodării şi ar reprezenta o soluţie viabilă pentru protejarea populaţiei în urma creşterii exponenţiale a tarifelor la energie electrică şi gaze naturale.

La fel de IMPORTANT este și faptul că punerea în funcţiune a celor trei hidrocentrale ar însemna o producţie de un terawatt/oră. Adică o #jumătate din importul de energie al României în anul 2021!

Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri