9.4 C
Constanța
sâmbătă, 7 decembrie 2024

Finanțare pentru școala grecească din Constanța – investiții de 1,5 milioane de euro

spot_img

Trebuie citit

Comunitatea elenă Elpis din Constanța a fost oficializat marți un proiect cu adevărat de anvergură. E vorba de modernizarea fostei școli grecești, cunoscută și ca școala nr. 2, care va fi reabilitată, a anunțat președintele comunității, Anton Traian Antoniadis, în urma semnării unui protocol de colaborare cu Fundația Maarif.

Şcoala de pe strada Aristide Karatzali, situată la numărul 13, a funcționat ca unitate de învăţământ până în 2017, când Comunitatea Elenă a cerut-o înapoi. Drumul până la retrocedarea clădirii a fost lung, fiind început în urmă cu mai bine de 15 ani. Vreme de câțiva ani, cât școala a fost a nimănui, a ajuns un focar de infecție. După ani de așteptare, în luna februarie 2020 clădirea a ajuns, din nou, în patrimoniul comunității. Ulterior, a fost igienizată și conservată și s-au căutat resurse financiare pentru reabilitarea ei și readucerea în circuitul școlar.

Propunerea de colaborare cu Fundația Maarif România, care funcționează ca sucursală a Fundației Maarif Turcia ( Türkiye Maarif Vakfı), a venit după ce membrii comunității grecești au încercat obținerea de fonduri pentru reablitarea acesteia. „Lucrările la școală vor începe luna viitoare. Va fi o școală privată, cu un curriculum românesc cu predare intensiv în limba engleză, iar opțional se va putea studia limbă greacă, cu profesori recomandați de comunitate. Reprezentanții comunității elene vor avea anumite facilități în cadrul școlii. Vom avea grădiniță și învățământ primar începând cu septembrie 2022. Urmează studiul de fezabilitate. Vom aduce clădirea la un nivel de siguranță maxim, modern cu toate dotările necesare. Școala se află într-o stare degradandă. Viitorul va arăta că această coleborare este benefică pentru învățământul constănțean”, a declarat Stelian Fedorca, Coordonatorului Educațional al Fundației Maarif în România.

La evenimentul de semnare a contractului de finanțare au participat Stelian Fedorca, fost ministru secretar de stat la Educație, coordonator dezvoltare instituțională Fundația Maarif România; președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu; directorul Administrației Porturilor Maritime, Florin Goidea; consulul general al Turciei la Constanța, Emre Yurdakul ș.a.

Începuturile Școlii Elene în oraş se situează în jurul anului 1867, moment în care se regăsesc menţionate cheltuielile pe care comunitatea le-a făcut pentru procurarea materialului şcolar, dar şi pentru plata profesorului ce preda aici, arhimandritul Tsulatis. Türkiye Maarif Vakfı a fost înființată la inițiativa Ministerului Educației Naționale al Turciei de către Parlamentul Republicii Turcia prin legea 6721 din 17 iunie 2016.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri