8.4 C
Constanța
sâmbătă, 2 martie 2024

Lungoci: Salut măsurile care vor fi luate pentru ținerea sub control a prețului carburanților!

spot_img

Trebuie citit

Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă a prețului carburanților!

Soluțiile prin instrumente fiscale nu sunt… soluții! Motivul? Sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. Cel mai bun exemplu în acest sens este reducerea TVA la alimentele de bază, în România. Măsură care și-a făcut simțit efectul preț de o lună! Apoi, comercianții au majorat adaosul comercial, iar prețul a ajuns precum cel de dinaintea reducerii TVA.

În Germania, după ce au fost reduse taxele pe carburanți, prețurile nu au scăzut la pompă. Franța a luat decizia de reducere a accizelor pe 31 martie, prețul a s-a menținut la un nivel mai scăzut până pe 10 aprilie. Apoi a crescut mai mult decât era înaintea reducerii accizei. Polonia are acciza la carburanți mai mică decât în România și a introdus scutire de TVA pe carburanți încă din luna februarie 2022. Cu toate acestea, prețurile la pompă din Polonia sunt comparabile cu cele din România! Și lista este mai lungă, iar situații de acest gen se întâlnesc și în alte state europene.

PSD a prezentat soluții pentru reducerea prețurilor la combustibili: plafonare, introducerea unui preţ maximal, limitarea adaosului pe lanţul comercial. Social democrații au fost, însă, deschiși și altor idei care să conducă la reglementare justă a prețului carburanților! Salut faptul că reprezentanții coaliție de guvernare au ajuns la un acord cu privire la măsurile care vor fi luate pentru ținerea sub control a prețului carburanților.

Varianta unei compensări a prețului pentru consumatorii finali este , la acest moment, o soluție viabilă. Măsura urmează să se aplice pe o perioadă de minim trei luni, începând cu luna iulie a acestui an. Compensarea va fi suportată de la buget, dar coaliția de guvernare analizează ca o parte din aceasta să fie acoperită şi de companii din domeniu!

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri