24.4 C
Constanța
luni, 15 aprilie 2024

Legea 154/2021, amânată în bătaie de joc de către Coaliția „co-masată”

spot_img

Trebuie citit

Avem un subiect foarte fierbinte, de interes major pentru aproape 30 000 de cetățeni ai județului Constanța și nu numai.

Extrem de târziu, abia în anul 2021, prin legea 154 s-au conturat primele măsuri reparatorii pentru puținii supraviețuitori ai acelor vremuri și pentru urmașii lor. Însă, ca un blestem, măsurile discriminatorii continuă să existe și sunt susținute tocmai de un regim democratic, parlamentar, precum cel din zilele noastre!

În data de 23.12.2021, pe site-ul CNPP, Casa Națională de Pensii Publice aveam postat următorul comunicat:

„Având în vedere modificările aduse de prevederile O.U.G. nr. 130/2021 dispozițiilor alin. (1) al art. II din Legea nr. 154/2021 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 105/1999, drepturile persoanelor care fac obiectul Legii nr.154/2021 se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2023.

În consecință, atât drepturile deja stabilite în temeiul Legii nr. 154/2021 prin hotărâri emise în cursul anului 2021, cât și drepturile care urmează a se stabili prin hotărâri ce vor fi emise în cursul anului 2022 se vor acorda şi se vor plăti începând cu data de 1 ianuarie 2023.”

Au trecut de atunci, peste 2(doi) ani și ce observăm?

În timp ce plățile către enticii români sunt constant prorogate, conform OUG nr. 130/2021, OUG nr. 168/2022 și OUG nr. 115/2023, mai nou până la 1 ianuarie 2025, plățile către celelalte categorii etnice din lege, precum etnicii evrei, spre exemplu, se achită conform graficului!

Lege se aplică diferențiat și în defavoarea românilor. Există și diferență de cuantum în ceea ce privește indemnizațiile acordate – etnicii evrei primesc 700 lei/an pentru detenție/deportare/muncă, în timp ce restul, în principal etnici români, ar trebui să primească 350 lei/an pentru deportare/strămutare. Și spun ”ar trebui” pentru că plata acestora din urmă este repetat amânată pe mai mulți ani, fără a se oferi o minimă și decentă explicație!

Legea se aplică parțial în sensul că, sunt în plată unii beneficiari, alții nu! Iar legea…. se prorogă de trei ani la rând și se amână intrarea în drepturi a beneficiarilor.

Am formulat o interpelare către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale dar și o întrebare către Cabinetul Primului Ministru în speranța că poate, poate se vor gândi să oprească acest abuz prin care tot prorogă o lege de 3 ani de zile.

Întreb și pe această cale:

Când se va trece la punerea în plată așa cum prevedea legea inițial, domnule Ciolacu?

Aștept să primesc răspuns la interpelarea trimisă către cabinetul D-voastră, prin care, poate „mă ajutați” cumva, cu o sugestie, despre răspunsul pe care ar trebui să-l dau familiilor de români din județul Constanța aflate în această situaţie, atunci când trec pragul cabinetului parlamentar.

Deputat Dumitru Viorel FOCȘA

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri