24.4 C
Constanța
duminică, 1 octombrie 2023

Lungoci: În primăria lui Chițac există doar Valul Incompetenței

spot_img

Trebuie citit

Conform analizei făcute de Lucian Lungoci, deputat PSD Constanța,  două dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a  ședinței extraordinare a Consiliului Local Municipal au “excelat” la capitolul erori. Ambele  sunt legate de creșterea eficienței energetice a unor imobile și au ca sursă fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Ce urmări au aceste erori?

Întârzieri care pot determina pierderea banilor!  Acesta este efectul manierei cel puțin defectuoase în care lucrează actuala administrație locală.

Și, din nefericire pentru constănțeni, incompetența administrativă a lui Chițac & Company se manifestă și sub alte forme la acest gen de proiecte! 

Prin PNRR C5 – Valul renovării, au fost alocate sume importante pentru clădiri rezidențiale -827.450.000 €- dar și pentru clădiri publice -937.540.000 €. Mai pe românește spus, orice primărie din România putea să accese fonduri pentru tot ceea ce însemna clădire rezidențială aflată în administrația sa, dar și pentru blocurile din UAT-ul respectiv.

Unele administrații publice locale au făcut-o, Constanța NU. Administrația Chițac s-a “deranjat” doar pentru unele grădinițe și școlii bașca vreo șapte blocuri.  De ce șapte? Pentru că, așa după cum s-a încropit o explicație, doar atâtea asociații de proprietari s-au înscris!

Nimic mai fals, asociațiile de proprietarii ar fi fost mai multe dacă Serviciul de Îndrumare și Control al Asociațiilor de Proprietari din Primăria Constanța și-ar fi respectat fișa postului. Adică le-ar fi îndrumat și sprijinit la întocmirea dosarelor ce trebuiau depuse întru obținerea banilor din PNRR. 

Nu s-a întâmplat asta și atunci s-au întocmit, pe genunchi, vreo șapte dosare.  

Primarul Constanței nu va fi vreodată primul venit. Și, în nici un caz, primul servit…

Nimic nu a fost gândit normal de Chițac& Company pentru a obține cât mai mulți bani din PNRR în Valul Renovării! 

Nici termenele din prima rundă, care a avut deschiderea apelului de proiecte în data de 1 marie 2021, pare-se că nici în cea din a doua rundă, 1 septembrie fiind data de începere a deschiderii   proiectelor.

 Iar când vor fi deschise cele de la Constanța, se va observa clar:  procentele aferente valorilor pentru consumul energetic la începutul implementării proiectului versus cele aferente valorii consumului la finalul implementării proiectului sunt ERONATE!

Și asta pentru că “onor” administrația Chițac și-a adus aminte cu două săptămâni înainte de aceste “amănunte”. La acel moment, starea de isterie asezonată cu țipetele de rigoare atinsese cote maxime în clădirea Primărie Constanța. Pereții știu de ce…

Să mai amintim și faptul că prin PNRR C5 – Valul Renovării, administrația Chițac&Company putea să înscrie TOATE clădirile instituțiilor din subordinea Primăriei Constanța? Atât la renovare energetică cât și la cea integrată? Sau că avea posibilitatea accesării de fonduri pentru lucrări de consolidare seismică, vestitele clădiri cu bulină roșie?

Nu mai spunem… Precizăm doar că modalitate de abordare, în ambele runde, este de tip   necompetitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare, pe principiul primul venit, primul servit!

Cum în primăria lui Chițac&Company există doar Valul Incompetenței, este evident că nu va fi vreodată primul venit. Și, în nici un caz, primul servit…”, a transmis Lucian Lungoci, deputat PSD Constanța.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri