Adrian Bîlbă se află la conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din anul 2012. Într-un interviu acordat Cotidianului Replica de Constanța, directorul a discutat despre secretul longevității la conducerea instituției, despre hop-urile pe care a fost nevoit să le treacă de-a lungul anilor, dar și despre noile proiecte ce vin în îmbunătățirea și modernizarea complexului.
„Nu știu dacă ar fi un secret, cert este că mi-am făcut datoria și iubesc acest loc, am încercat ca dragostea să o materializez în orice element de noutate, elemente care să tenteze și care să fie apreciate pozitiv de cei care m-au evaluat. Au fost și sincope, momente în care nu am fost bine înțeles, mai ales când a venit un nou Președinte de Consiliu Județean, mă refer la fostul președinte care, inițial, a avut o impresie greșită despre mine, dar după aceea s-a convins și i-am explicat că am doar gânduri bune vizavi de complex și chiar dacă am o abordare mai liberală, cu elemente de noutate, este pentru că sunt într-un parc muzeal cu animale, cu vegetație, un parc care trebuie să aibă culoare.”, spune directorul.
„În general, vizitatorii noștri sunt în regulă cu vaccinarea. Limitele vizavi de microrezervație nu vor exista, la microrezervație se poate intra și fără certificat verde. În ceea ce privește spațiile la interior, mă refer la Acvariu, Delfinariu, Planetariu, aici trebuie să fie prezentat certificatul verde.
Da, am avut venituri mai mari în acest sezon estival și din cauza faptului că am fost înțeleși de conducerea Consiliului Județean și am putut să ridicăm puțin prețurile. Prețurile au crescut puțin, acestea nu mai erau crescute de mai bine de 10 ani și a fost nevoie de această creștere. Acum avem niște prețuri oricum mici față de alte parcuri cu acest profil, însă ne-au permis niște venituri mai mari care se vor vedea în investițiile pe care le vom realiza în această toamnă. Așteptăm să vedem finalizate reparațiile.”
Dacă în prezent Delfinariul din Constanţa are volumul de un milion de metri cubi, la finalizarea lucrărilor, în 2022, capacitatea lui va fi de patru milioane de metri cubi de apă. Suprafaţa se va mări la 800 de metri pătraţi, iar bazinele exterioare vor putea fi folosite şi ele pentru antrenamente şi spectacole. De asemenea, la Delfinariu vor mai fi aduşi patru delfini. „Sunt investiții ale Consiliului Județean Constanța la noi în curte, noi suntem administratori, sperăm că sunt buni administratori. Proiectul de extindere a venit pe o temă de proiectare pe care am depus-o cu ani în urmă și care va însemna o extindere a Delfinariului la nivel de capacitate de găzduire a delfinilor, ceea ce va tripla volumul de apă. În felul acesta vom putea ține mai multe exemplare de delfini și vom avea niște condiții de întreținere superioare față de cele din prezent. Sperăm ca acest proiect să se finalizeze până în anul 2023 și să avem finalizate lucrările de extindere.
Pe lângă acesta, la intrare în Delfinariu, pe partea dreaptă, avem un proiect pentru construirea unui Acvariu. Deja avem proiectantul, are termen 6 luni de zile, termen care îl obliga ca să predea un proiect cu detaliile tehnice și bugetare care să constituie un ansamblu de plecare pentru o nouă achiziție ce va înseamna constructorul. Și această lucrare va dura 2-3 ani de zile. Acvariu care va fi constituit pe experiență, este vorba despre o experiență a oamenilor care vin la mare să se relaxeze, vrem să acoperim elementul de spectacol și experiență. La intrare am gândit 2 bazine, unul de apă caldă – Amazon, unul de apă rece – deltaic, unul și mai rece pentru pinguini.
Întregul articol, AICI.