18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Colectarea selectivă – o problemă delicată în România

spot_img

Trebuie citit

spot_img

Rata de colectare separată a deșeurilor rămâne o problemă destul de stringentă pentru România, ţara noastră având un indicator de 11,5%, ceea ce ne plasează pe locul 26, la coada clasamentului ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale, potrivit Eurostat. Pe primele trei locuri se află Germania, Slovenia și Austria.

Prin legislaţia actuală din România, se aplică mai mult principiul penalizării colectorului sau a reciclatorului şi mai puțin a producătorului sau a importatorului care pune un produs pe piaţă.

Pe aceasta cale, anul acesta, sistemul garanţie-returnare este o soluție pentru atingerea obiectivelor de reciclare iar sistemul pentru ambalaje vă fi implementat și în România.

Conform noii legislații privind sistemul de garanție – returnare sau sistemul garanție- depozit (SGR), comercianții care au structuri de vânzare cu o suprafață mai mare de 50 mp au obligația de a organiza puncte de returnare a ambalajelor, sisteme de colectare selectiva a ambalajelor returnabile, sisteme de colectare ambalaje de sticla, PET, doze de aluminiu etc.

Prevederile legale privind preluarea ambalajelor în vederea reciclării și colectarea selectiva a acestora indică folosirea de sisteme de colectare manuală sau sisteme automate de colectare. Prin sistemul de garanţie-depozit se colectează aproximativ 20% din deșeurile generate într-o gospodărie.

Reciclarea deșeurilor trebuie să se transforme în obișnuință și în Romania. Este nevoie de educație în școli

Pentru o industrie de reciclare viabilă este nevoie de o comunicare și cooperare între consumatorii finali, comercianții care introduc pe piață materialele reciclabile și autorități. Cu toate că au fost introduse sisteme de colectare selectivă prin care se încearcă selectarea materialelor reciclabile direct de la sursă, aceste sisteme nu sunt eficiente din multe motive. De exemplu, recipientele de colectare sunt vandalizate.

Până în 2025, România ar trebui să recicleze 50% din ambalajele de plastic

În plus, de la 1 ianuarie 2021, România este nevoită să plătească o taxă către UE pentru cantitatea nereciclată de plastic pe care o introduce pe piață. În prezent, reciclam 14% din totalul deșeurilor generate la nivel național. Până în 2025, în România ar trebui să reciclate 50% din ambalajele de plastic și aluminiu și 70% din cele de sticlă.

POLARIS M HOLDING

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri