25.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

E clar, ne ducem dracului

spot_img

Trebuie citit

Ceea ce se întâmplă de câteva luni încoace (doi ani, dacă punem și pandemia asta stranie și nenorocită) e ori un scenariu genial, din care nu înțelegem nimic – ca în serialul Manifest – ori o tragicomedie proastă, care se va sfârși oribil.

De pandemie nu mai vorbim, fiindcă nu știm nici acum de ce a pornit, dar cu siguranță, ca specie, o meritam cu vârf și-ndesat. Trecem la ceea ce pare să fie – după toate socotelile – începutul celui de-al treilea război mondial sau cine știe al câtelea, dacă le socotim pe toate din istorie, la fel de stupide.

Încă dinainte de pandemie, Ucraina tot băga bățul prin gard Rusiei, în paralel cu realitatea că occidentul a asistat impasibil la anexarea Crimeei și provocările din Donețk și Donbas, culminând cu doborârea unui avion de pasageri, complet străin de țările beligerante (iar, nici-o reacție!?). Și a urmat ce vedem acum, cu riscul asumat de ruși, prin conducerea lor legitimă și adulată de 95% din populație, de a deveni din nou ticăloșii planetei, pentru zeci de ani de-acum încolo. Așa, și?! Planeta oricum nu mai are de trăit prea multe decenii…

Și, în plin balamuc european, se mai coace unul în celălalt capăt al planetei, lângă China. Care abia așteaptă să intre în horă, cu propriile obsesii și revendicări teritoriale. Cu deosebirea majoră că, față de sceleratul de Putin, Xi Jinping e de o luciditate feroce. Și tot diferit de Rusia, de care Europa depinde prin gaze și alte resurse surmontabile (cum ar fi cd-urile contrafăcute, de muzică), de China depindem COMPLET, prin tot și prin toate, care se fabrică numai acolo. Și, în vreme ce Putin se chinuie să mai atragă vreo 40-60.000 de voluntari/rezerviști pentru războiul lui dement, China poate mobiliza la moment milioane de soldați, dornici să se stabilească în țări cu climă mai prielnică și mâncare mai diversificată decât orez și tapioca.

Chinezii poate nu violează sadic, ca rușii (deși, mai știi?…), dar pot schimba fața civilizației occidentale fluierând, în tot atâția ani de când ne-au făcut „cadou” pandemia. Și, de ce?  De la ce pornind, mai nou? De la o cumătră decrepită, chiar și al treilea om din Statele Unite, care a ținut ea musai să doarmă în Taiwan și poate să-și ia ceva electronice (japoneze) din free shop?! Nu discutăm că și supărarea chinezoilor pare absurdă și exagerată, că nu știm contextul istoric. Dar, really?! Ăstora s-au găsit să le bage bățul prin gard, când gălbejiții sunt deja cu un picior de partea rușilor?!

Rămâne ca Grecia să atace Ciprul și să-și pună turcii din NATO în cap, pentru că deja rahatul fierbe în Kosovo musulman, la granița cu Serbia… Iar irakienii se pregătesc să-și dea iar cu cracii-n sus președintele și guvernul. Mai enumerați ceva conflicte potențiale și plauzibile: Israel cu Iranul, Siria și Libanul, Arabia Saudită și Yemen cu cine știe cine, ceva prin America Centrală și de Sud, destule prin Africa și fandacsia e gata.

E clar, încet dar sigur ne ducem dracului. Scenariul poate să fie exploziv, senzațional, de Oscar, dar nu mai e timp să facă filmul nimeni. Și nici unde.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri