16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Omul, fără omenie, e carcasă goală

spot_img

Trebuie citit

Trăim într-o societate în care oamenii s-au abrutizat  și sunt din ce în ce mai bădărani, mai egoiști, mai obraznici. Odată cu acest fenomen social ,simțul civic este tot mai puțin prezent iar în rarele ocazii când se manifestă și cineva are vreun impuls de a fi justițiar, de a restabili liniștea și ordinea, de a interveni într-un conflict, de cele mai multe ori același simț civic este stârpit nemilos de gloata neobrăzată sau simpatizanții lor.

Sigur, nesimțirea, fărădelegile, mârșăviile ordinare se întâmplă peste tot dar cu atât mai mult într-o țară a cărei populație nu știe de frica autorităților pentru că acestea sunt absente sau chiar partizane la ticăloșii.

Trăim într-o junglă în care supraviețuiește cel mai puternic, cel care se poate adapta cel mai ușor și repede, cel care fie este individ alpha, fie stă cuminte, docil, la adăpost  într-o friabilă siguranță.

Toți cei care vor avea porniri vitejești de a schimba lumea, de a o educa, de a o disciplina, de a o alinia unor valori, principii de bună purtare și conviețuire să nu își facă iluzii. Nu sunt mulți ca ei. Iar curajul  și bunele intenții se vor izbi de un zid de indiferență în cel mai bun caz. În cel mai rău, căutarea lor de dreptate și civilizație se va întoarce ca un boomerang care îi va lovi în plex.

Să luăm următorul scenariu (mi-ar fi plăcut să spun fictiv, dar din păcate câte se poate de real și des întâlnit). Ești în autobuz și undeva în spate un călător ascultă manele tare pe telefon. După privirile disprețuitoare ale celor din jur este evident faptul că toți sunt deranjați de această poluare fonică infectă. Dar ce să vezi? Nimeni nu zice nimic. Nimeni nu simte nevoia să spună că îi supără, să avertizeze că nu este normal să facă asta. Capul plecat sabia nu-l taie, nu? Iar asta este cel mai bine observat atunci când totuși un viteaz prinde glas și îi face observație bădăranului. După ce ascultătorul de manele îi va arunca un grețos “fac ce vreau eu, dă-te jos dacă te deranjează!”, după ce îi va lua defuncții materni la pomenit și va face scurte observații și injurii cu organe genitale în rol principal, conflictul se va încheia. Maneaua va răsuna în continuare, nimeni altcineva nu va interveni, răzvrătitul care a avut curaj să îl înfrunte se va retrage în cochilia lui și își va promite că e ultima oară când mai încearcă să schimbe lumea într-un loc mai bun.

Și uite așa se trage cortina peste societatea și civilizația în care aparent ne dorim să trăim. Uite așa moare și nu mai reînvie niciodată simțul civic și de apartenență la comunitate.

Întâmplări asemănătoare vedem, auzim, trăim toți zi de zi. Sunt scandalagii din parcare a căror conflict degenerează în cafteală iar “simțul civic” înseamnă capetele curioase răsărite la balcoane care se uită cu apatie ca la un spectacol. Sunt cei care șicanează în trafic un șofer, îl intimidează și îl amenință în timp ce “simțul civic” de pe trotuar scoate telefonul și filmează incidentul pentru like-uri pe facebook. Sunt urletele femeii din apartamentul vecin agresată de propriul soț în timp ce „simțul civic” de vis-a vis nu intervine pentru că “ e femeia lui, nu mă bag eu în casa și familia lor”.

Omul fără omenie, e ca trupul fără suflet, spune o zicală. De fapt despre asta e vorba. Devenim tot mai mult carcase goale.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri