16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear

spot_img

Trebuie citit

Coreea de Nord pare să fi repornit reactorul său de producție de plutoniu de la complexul nuclear Yongbyon, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care și-a exprimat îngrijorarea.

„De la începutul lunii iulie, au existat semne, inclusiv deversarea de apă de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului”, a declarat AIEA în raportul său anual.
O repornire a reactorului de cinci megawați ar putea însemna că Pyongyang își continuă programul de dezvoltare nucleară, încălcând în mod clar rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.
Viitorul complexului nuclear a fost unul dintre subiectele controversate la cel de-al doilea summit eșuat al liderului nord-coreean Kim Jong Un cu președintele american Donald Trump, care a avut loc la Hanoi în 2019.
Coreea de Nord se oferise să dezmembreze o parte din complexul Yongbyon, dar nu și celelalte instalații de producție nucleară, în schimbul unei ridicări „parțiale” a sancțiunilor economice. Această ofertă a fost respinsă de Washington și, de atunci, negocierile dintre cele două țări au intrat în impas.
Experții AIEA au fost expulzați din Coreea de Nord în 2009 și, de atunci, agenția monitorizează activitățile țării din străinătate.
O posibilă repornire a reactorului urmează unui raport recent potrivit căruia Pyongyang folosește, de asemenea, un laborator radiochimic din apropiere pentru a separa plutoniul din combustibilul uzat de la reactor.
Semnele de funcționare a reactorului și a laboratorului sunt „profund îngrijorătoare”, a declarat AIEA, adăugând că aceste activități reprezintă o „încălcare clară” a rezoluțiilor ONU.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că raportul „subliniază nevoia urgentă de dialog și diplomație pentru a obține denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”.

Anima News

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri