1.4 C
Constanța
vineri, 21 martie 2025

Elev eminent din Constanța, scrisoare-manifest pe tema eliminării limbii latine din planurile-cadru pentru liceu

spot_img

Trebuie citit

Copilul-minune al Constanței, elevul de excepție Raul Babi de Liceul Internațional de Informatică a trimis o scrisoare-manifest ministrului Educației și Cercetării. Subiectul: eliminarea materiei limba latină din planurile-cadru pentru liceu. El trage un semnal de alarmă față de „subțierea” programei școlare, o decizie nu doar o eroare strategică, aproape inexplicabilă.

Chiar dacă poate părea un demers minoritar și exotic – fiind vorba de o limbă „moartă” – demersul lui Raul Babi este unul curajos, inteligent și singular.

Redăm mai jos conținutul integral al scrisorii deschise:

„Stimate domnule Ministru,

Numele meu este Raul Babi, am 16 ani și sunt elev în clasa a IX-a, la Profilul de studiu Filologie. Am ales acest domeniu grație posibilității extraordinare de a continua studiul limbii latine din perspectiva canonului didactic.

Anii trecuți am obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limbi Clasice, secțiunea Latină și am fost distins cu Medalia de Aur a Societății de Studii Clasice. Această reușită, care are în spate zeci, dacă nu sute de ore de pregătire intensivă cu mai mulți profesori. Pentru a atinge performanța, ca și în cazul unor alte discipline (pe care, se pare, le găsiți ,,mai vrednice”), am avut nevoie nu numai de perseverență și talent, ci și de muncă. Muncă susținută de părinți, școală și cadre didactice dedicate păstrării limbii latine relevantă în România.

Am aflat cu profundă dezamăgire despre intenția Ministerului Educației și Cercetării de a elimina limba latină din planurile-cadru pentru liceu. Personal, consider această decizie nu doar o eroare strategică, aproape inexplicabilă din partea dumneavoastră, ci și o încercare fățișă de subminare a fundamentelor culturale și intelectuale ale educației românești.

România, domnule Ministru, se confruntă cu probleme educaționale fundamentale, care ne poziționează an de an la coada clasamentelor europene. Fie că vorbim de testele PISA, de clasamentele celor mai bune Universități din lume sau de rezultatele din ce în ce mai proaste la examenele naționale, România se află pe o rampă rapidă de declin.

În acest context critic, Ministerul Educației și Cercetării trebuie să fie sincer și pragmatic. Studiul limbii latine nu este un simplu exercițiu academic; el reprezintă o poartă către înțelegerea profundă a limbilor moderne, a istoriei și a culturii noastre.

În Polonia, spre exemplu, limba latină a fost introdusă în curriculumul de bază pentru a ajuta elevii să înțeleagă temelia civilizației occidentale, iar Ministrul Educației din Franța, Jean Blanquer, a propus pe masa dezbaterilor creșterea numărului de ore alocate limbilor clasice, ca subliniere a importanței acestora în creionarea valorilor comune europene pentru tineri. În contextul creșterii valului toxic de extremism în România, mă întreb de ce nu putem aborda aceeași tactică, sau măcar una similară?

Eliminarea latinei din curriculumul liceal ar echivala cu o amputare a accesului elevilor la o educație completă și profundă. Această decizie ar limita dezvoltarea gândirii critice (deja evaluată ca fiind dezastruoasă), a abilităților analitice și a înțelegerii etimologice a limbii române și a altor limbi europene.

În calitate de elev pasionat de limba latină și de cultura clasică, vă solicit ferm să reconsiderați această decizie. Menținerea studiului limbii latine în planurile-cadru pentru liceu nu este doar o chestiune de tradiție, conservatorism sau vreun ,,moft”, ci o necesitate pentru formarea unor cetățeni educați și competenți, într-o Românie care își prețuiește nu doar trecutul, ci și viitorul. Un viitor pe care, domnule Ministru, nu vă permit să ni-l răpiți.

Ca adagiu, vă rog să vă reamintiți de marile figuri și instituții ale spațiului românesc care au folosit latina ca sursă de informare și formare, precum Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei sau Școala ardeleană — spațiu vrednic de demonstrare a latinității românilor.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată și sper că veți lua în considerare aceste argumente în beneficiul educației și culturii noastre naționale.

Cu stimă,

Raul Babi

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri