8.4 C
Constanța
sâmbătă, 2 martie 2024

Nefrecventabila Turcie, care ne place

spot_img

Trebuie citit

O săptămână în preajma revelionului m-am nimerit în Istanbul.

Spun că m-am nimerit, pentru că sejurul era rezervat din septembrie, înaintea ororilor petrecute pe 7 octombrie în Israel. Or, o dată cu declarațiile abominabile ale președintelui turc Erdogan, de susținere a terorismului palestinian, adăugat simpatiei arătate cotropitorului Putin, aș fi contramandat întreaga vacanță. Dacă o făceam, pierdeam banii. Nu puțini – Turcia nu mai e de câțiva ani o destinație ieftină de zbor, chiar și de la Constanța. Și nici de cazare.

Colac peste pupăză, pe 1 ianuarie dimineața m-am nimerit și lângă un miting imens anti-israelian și de susținere a terorismului amintit. Un delir verbal plin de ură, condus de unul dintre fiii dictatorului otoman. De vreme ce mi-am ținut gura, am scăpat la fața locului basma curată. Dar desigur că nu m-am abținut să postez pe facebook niște considerații personale, chiar și cu riscul de a fi blocat din nou – martorii lui Țuckă (evreu totuși) fiind și ei mari fani ai respectivilor, de vreme ce le tolerează propaganda și atacurile homofobe și șovine.

Imediat, am primit apeluri disperate din țară, de la prieteni și rude care m-au întrebat dacă cumva mă mănâncă unde le place cel mai mult băștinașilor. Și dacă vreau să fiu arestat de poliția turcă, direct de la hotelul din Sultanahmet. Având în plus convingerea că vreo doi ani am avut interdicție de intrare în țara semilunii, pentru un interviu acordat mai demult unui ziar turc de opoziție, în care protestam împotriva arestării unor ziariști care nu prea-l halesc pe Erdogan. Am șters postarea, ca să aflu că a doua zi au fost arestați totuși 38 de cetățeni turci, acuzați de spionaj în favoarea Israelului. O făcătură, desigur, de vreme ce băieții „noștri” lucrează întotdeauna curat – 2-3 arestați o dată ar fi fost plauzibil. Nu și un autocar plin de spioni…

Mini-concediul petrecut într-un stat polițienesc, fundamentalist-religios, aflat sub dictatură, vine cu riscurile de rigoare. Dar, în cazul Turciei și al superbului Istanbul, vine și cu beneficii. În primul rând (din punctul meu de vedere) gastronomice. Oriunde ai mânca, chiar și în maghernițe fetide, totul e delicios, iar cei care servesc sunt amabili și drăguți, ceea ce nu prea vezi în România. Aproape deloc! Apoi, locurile de vizitat, atmosfera de pe străzi, plimbările pe Bosfor și – să nu uit! – Balik Ekmek (celebrul „pește în pâine”, servit direct de pe bărcile din Eminonu, lângă podul Galata) și Kunefe, prăjitura regală a turcilor. Absolut fabuloase, amândouă!

În fine, motivul pentru care merg (cei mai) mulți români la Istanbul: bazarul și străzile din jurul lui. Voi spune direct: marile firme și case de modă își merită soarta, când vine vorba de falsificarea aproape perfectă a produselor lor „de marcă”. Pentru că lăcomie și avioane-n cap, ca să parafrazez un analfabet de pe la noi. Prețurile aberante, nejustificate ale produselor originale sunt combătute aici cu prețuri ridicole, negociabile, pentru produse de calitate IDENTICĂ. Până și etichetele sunt contrafăcute impecabil! De la cămăși, tricouri, blugi, poșete, portofele, geci de iarnă – tot ce îți poți imagina, încât poți bănui absolut justificat că până și în magazinele firmelor, de pe la noi, se vând uneori și pe alocuri aceleași lucruri, aduse din Istanbul, cu containerul. Uitați falsurile chinezești grosolane… Nicio legătură. Nu credeți?! Știu, nu e corect ce zic, da-i sănătos pentru buzunarul omului.

Foarte probabil, Turcia nu va intra NICIODATĂ în Uniunea Europeană. În primul rând, pentru că nu merită. Apoi, că ar fi un pietroi încins de gâtul Bruxellesului, mult mai greu de gestionat ca Ungaria, Austria, Olanda și, uneori, Polonia. Nu în ultimul rând, sper asta și pentru noi, românii de rând. Cum și de unde am mai cumpăra atâtea mărfuri desăvârșit contrafăcute, dacă Turcia ar fi membră UE și ar trebui să-i respecte legislația?!?

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri