6.4 C
Constanța
joi, 23 martie 2023

Fermierii români au fost afectați de dumpingul Ucrainei

spot_img

Trebuie citit

În plină criză determinată de războiul declanșat de Rusia, România a asigurat culoar umanitar pentru cerealele din Ucraina. Aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns, prin Portul Constanța, în România.

Cerealele au fost vândute la preţuri scăzute şi astfel s-a creat o concurenţă neloială pe piaţă. Mai mult decât atât, România s-a transformat din exportator în importator de produse agroalimentare!

Urmarea? Fermierii români, lăsați în plan secund, au fost afectați! Nu și-au comercializat produsele, mii de tone de porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă și semințe de floarea soarelui fiind și la acest moment stocate. Ceea ce a presupus costuri suplimentare și, mai grav decât atât, a provocat mari dificultăți în finanţarea viitoarelor activităţi agricole.

Situația nu putea continua, iar în acest sens Ministrul Agriculturii, Petre Daea obținut asumarea unui angajament la nivelul Comisiei Europene. În urma acestui demers, va fi activat mecanismului de compensare din Fondul de Criză pentru Agricultură al Uniunii Europene.

În acest mod, fermierii românii vor primi bani pentru compensarea pierderilor suferite, dar și pentru a putea începe campania de primăvară.

Deputat Lucian LUNGOCI

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri