Pe subiectul generat de decizia prin care Curtea Constituțională a României prevede ca declarațiile de avere și de interese să nu mai fi publice și să nu mai includă bunurile și veniturile soților și copiilor, voi scrie ca și cum părerea mea ar conta.
Cum era până acum, până la decizia CCR? Potrivit Legii nr. 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, lege care a modificat și completat Legea nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, declarațiile de avere se întocmeau pe propria răspundere și cuprindeau drepturile și obligațiile declarantului, ale soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere. Totodată, era prevăzută obligația ca aceste declarații să fie afișate public pe site-ul ANI și pe paginile de internet ale instituțiilor unde declarantul funcționar public își desfășura activitatea, pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestora.
Ce a decis CCR? În esență, CCR a decis ca declarațiile de avere și interese să nu mai fie publicate, nici pe site-ul ANI, și nici pe cele ale instituțiilor unde declarantul funcționar public își desfășoară activitatea, precum și ca aceste declarații să nu mai cuprindă veniturile și bunurile soților și copiilor. Ele vor fi depuse ca și până acum, dar nu vor mai conține date despre soț și copii și nu vor mai fi accesibile publicului, ci doar ANI și instituțiilor în care declaranții funcționari publici își desfășoară activitatea.
Rațiunea pentru care legea prevedea caracterul public al acestor declarații precum și conținerea de date cu privire la bunurile soților și copiilor ținea de principiul transparenței în exercitarea funcțiilor publice. Inadvertențele datelor conținute de aceste declarații de la un an la altul deveneau capete pentru anchete penale, desfășurate la sesizarea ANI. De multe ori, inadvertențele erau semnalate de presă, în urma consultării declarațiilor depuse de funcționarii publici.
Cum spuneam mai sus, dacă părerea mea ar conta, caracterul public al declarațiilor ar fi menținut, cu excluderea datelor despre soț și copii. Motivele sunt cât de se poate de simple, ele țin strict de bunul simț, iar bunul simț este dintotdeauna izvor de Drept.
Funcționarul public îl are drept angajator pe cetățeanul contribuabil, el se află strict în serviciul public, într-o slujbă în care este plătit de cetățean, pentru a-l servi pe cetățean. Găsesc absolut firesc dreptul cetățeanului să fie la curent în orice moment cu starea materială a angajatului său, dar mai ales a evoluției acestei stări pe durata exercitării funcției publice, în raport de veniturile realizate în serviciul public. Blocarea accesului la aceste date împiedică o componentă importantă a raportului cetățean-funcționar public, aceea numită generic transparență. De fapt, cetățeanul îi este împiedicat accesul la un indicator important al onestității angajatului său.
Pe de altă parte, eliminarea din declarații a datelor despre soț și copii o găsesc a fi foarte corectă. Nu membrii familiei sunt funcționari publici, nu există niciun motiv pentru care li s-ar încălca drepturile constituționale cu privire la viață privată și la prezumarea caracterului licit al averii. Atunci când un cetățean acceptă să devină funcționar public, acceptă automat să deroge de la o serie de drepturi și libertăți prevăzute de Constituție. Nu văd nicio rațiune, nici morală și nici legală, pentru care semnătura sa de renunțare la aceste drepturi și libertăți să-i angajeze și familia.
Numeroase voci, mai cu seamă cele ale deontologilor din presă și ONG-uri, precum și ale unor personaje implicate profesional în depistarea funcționarilor publici suspecți de fapte de corupție în baza inadvertențelor declarație-venituri, consideră că decizia CCR pune capăt luptei împotriva corupției. Nu pune deloc capăt acestei lupte, ci pune capăt activității din fotoliu, aceea desfășurată din degete pe tastatura laptopului.
Cine nu știe să facă o anchetă, va trebui să reînvețe să o facă. Asta, dacă a știut vreodată.
Mirel CUREA, Ev. Zilei