Undeva, lângă penitenciarul de la Poarta Albă, undeva în câmp – dar într-o zonă care se va dezvolta, cu siguranță – funcționează o mică berărie artizanală, cu adevărat. Singura din Dobrogea.
Adevărat, pentru că din câte am aflat, alte fabrici de bere „artizanală” folosesc pe ascuns procedee industriale. Aici, totul e făcut la mână, de cele mai multe ori de către un singur om.
El se numește Marius Cojocaru, profesor de istorie (lector universitar doctor) la Universitatea Ovidius din Constanța, doctorat cu titlul „NATO şi Marea Neagră”. Berăria Hercinia (Brewery) este un hobby, o pasiune, din care nu câștigă mai nimic, cel puțin deocamdată. Într-o încăpere de mai puțin de 30 de metri pătrați, funcționează niște „bijuterii” state of the art, interconectate. Procesul e complicat, iar proprietarul mini-fabricii a stricat zeci de șarje până când a descoperit rețeta corectă, absolut originală. Producția e mică, dar prețioasă. Ies câteva zeci de sticle pe săptămână, îmbuteliate și etichetate manual, cu răbdare.
Pe lângă cele câteva sortimente deja consacrate printre cunoscători – Puerta blanca, Blonde ALE, Pilsner, Scythia minor, Rocky Road IPA, Black Mai ales pentru un profesor universitar de istorie, care până în urmă cu câțiva ani nici nu știa cum se fabrică berea…