Reparațiile interminabile și mizeria perpetuă de pe strada Ștefan cel Mare din Constanța au pus în fund multe afaceri deschise în zonă. Noroaiele, bălțile și pasarelele nesigure improvizate au făcut pentru mulți ani zona nefrecventabilă, iar magazinele s-au închis, rând pe rând. În primul rând cafenelele și terasele. Era imposibil să pună mese în mizeria aia.
Acum, că s-a terminat cât de cât balamucul, ai putea crede că primăria face ceva, să-i ajute pe oameni, să-și revină. Zonă pietonală, cu dever, în centrul Constanței, cu o bună politică de promovare și evenimente ar putea revitaliza chiar și defunctul (demult) „muzeu” magazin Tomis…
Nici pomeneală. În loc să creeeze evenimente, care să atragă constănțenii și turiștii într-o zonă care DEJA E PIETONALĂ, primarul Chițac închide weekend de weekend (chiar și în noiembrie, culmea stupizeniei) bulevardul Tomis, între Capitol și Miga, spre a-l face pietonal. Și pentru ca anumiți comersanți agreați și avantajați de primărie să-și scoată mesele și scaunele pe mijlocul străzii. Inclusiv pista de biciclete care – ghici ce? – e pistă chiar și când bulevardul devine pietonal, pentru că – pe lângă pedeștrii, se plimbă și biciclete… Am văzut vreo doi copii care era să fie spulberați în felul ăsta.
Deci, singura arteră importantă, care leagă nordul orașului de centru și zona peninsulară, e închisă săptămânal, doar pentru pofta și revanșa unora care vor să calce pe asfaltul interzis lor în zilele lucrătoare.
Mi s-a replicat, de către surse mai informate, că strada Ștefan cel Mare nu a fost recepționată și, în acte, este încă șantier!? Prin urmare, acolo chipurile nu se pot încă organiza evenimente și nu se pot scoate încă mese în stradă, pe post de terase.
Poftim?! Acum, când vorbim, sunt zeci, poate peste suta de mese scoase afară, așa cum se vede în fotografii. În plus, dacă s-ar organiza „evenimente” (panarama aia de Halloween de pe bulevardul Tomis a fost „eveniment”?), cine ar amenda primăria, Poliția Locală?!
În fine, important e ca primarul Chițac să-și facă damblaua și, pe modelul lui Nicușor Dan și-al altor neo-marxiști din alte orașe, să „contribuie” la salvarea planetei și să reducă poluarea. Poate-și ia și trotinetă, să facă cu ea naveta zilnică la Eforie…