11.4 C
Constanța
luni, 9 decembrie 2024

Cum se face că ÎPS Teodosie… nu e sufragetă

spot_img

Trebuie citit

Mișcarea sufragetelor a fost una dintre primele mișcări de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolului XX. Scopul lor era acela de a obține drepturi politice pentru femei, în principal dreptul la vot. Sufragetele erau de obicei femei bogate sau din clasa mijlocie, frustrate de situația lor economică și socială.

Sufragetele căutau pur şi simplu confruntarea cu establishment-ul. De pildă, mergeau diminica la aceeaşi biserică la care veneau şi politicieni importanţi şi îşi spuneau păsul. Sau aflau unde joacă golf aceşti politicieni şi le stricau buna dispoziţie. Practic, făceau ceea ce nu se cuvenea din partea unei femei respectabile. În sfârşit, pe 6 februarie 1918, a fost adoptată o lege, în baza căreia femeile cu vârste peste 30 de ani şi dispunând de o anumită avere puteau merge la vot. Un succes parţial al eforturilor îndelungate. Succesul lor relativ, în ani, s-a datorat și faptului că Sfintele Scripturi NU interziceau dreptul la vot al femeilor. Pur și simplu, nu se spunea nimic acolo despre asta.

Dreptul de a sta jos în autobuz – nereglementat de Biblie

Rosa Parks a devenit cunoscută în America întreagă după ce la 1 decembrie 1955 a refuzat să cedeze locul în autobuz unui bărbat alb, încălcând regula segregării rasiale din statul Alabama. Parks a fost arestată, dar gestul ei a declanșat o mișcare de protest fără precedent: mii de oameni au boicotat luni de-a rândul autobuzele cu secțiuni separate (albi/negri), anunțând începutul luptei pentru drepturi civile, conduse de reverendul Martin Luther King Jr. În cele din urmă, oamenii de culoare – deci și femeile – au avut voie să se așeze oriunde vor în autobuz, inclusiv în partea din față. Succesul lor relativ s-a datorat și faptului că Sfintele Scripturi NU interziceau statul jos în autobuz al femeilor de culoare. Pur și simplu, nu se spunea nimic acolo despre asta. Poate și Iisus era de culoare…

În fine, câteva exemple… invers. Încă din 1960, femeile pot deține rolul de preot în Biserica Suediei, iar astăzi 45% din preoții Suediei sunt femei. Dar Suedia… nu e creștin-ortodoxă.

Iar în Biserica Neagră din Brașov, slujbele sunt oficiate și de o femeie. Adriana Florea a învins toate prejudecățile și obstacolele – inclusiv faptul că în limba română nu există un cuvânt pentru femeile-preot. A fost hirotonisită acum șase ani, o raritate pentru lumea religioasă din România. Adriana Florea a crescut într-o familie ortodoxă. Dar nu mai e creștin-ortodoxă. A mers la școala germană din Mediaș, iar la 18 ani, a decis să intre în Biserica Evanghelică. A făcut Teologia la Sibiu, iar 2 ani a studiat la Roma și Munchen. (Mediafax)

Orto-dox – „dreapta credință”

Tragem linie, adunăm, și ne amintim – sau aflăm acum – ce e ortodoxia.

Numele de Ortodoxie vine din limba greacă, de la ορθο (ortho – drept, corect) și δοξα (doxa – slăvire sau, într-un înțeles mai general, opinie), traducându-se, deci, literal „dreapta-slăvire”, cu înțelesul de „credință, opinie corectă”, sau „dreapta-credință”. Deși la începutul secolului al XX-lea se considera că diferențele dogmatice păreau să fi dispărut, vorbindu-se chiar de o iminentă unire între ortodoxie, luteranism și anglicanism, în urma evoluțiilor acestuia din urmă după cel de-al Doilea Război Mondial s-a ajuns la o serie de poziții ireconciliabile, nemaiputându-se vorbi de un crez comun. Pe lângă amplificarea în anglicanism a unor învățături de credință (neo)protestante, diferendul fundamental cu ortodoxia este dat de viziunea diferită a anglicanilor în privința… hirotoniei femeilor și a acceptării homosexualității.

În vreme ce militanţii feminişti consideră că Sfânta Scriptură n-ar interzice de fapt femeilor să fie hirotonite întru preoţie, exegeţii ortodoxiei sunt de părere că interpretarea este cât se poate de greşită. În Biblie (I Cor.14, 34-35), Apostolul spune: „Ca în toate bisericile sfinţilor, femeile vostre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea. Iar dacă voiesc să înveţe ceva, să întrebe acasă pe bărbaţii lor, căci este ruşinos ca femeile să vorbească în biserică”.

Dar o spune mai bine ca mine jurnalista Maria Cica, mai documentată și mai credincioasă ca mine, pe pagina ei de facebook: „Spumegă Facebook-ul de câteva zile de comentariile unor cucoane revoltate de faptul că ÎPS Teodosie a afirmat că femeia e păcătoasă în timp ce ele se consideră îngeri și pot dovedi asta indiferent de câte kilograme ar avea.

De regulă nu mă bag în dispute dar este incredibil ce potop de jigniri, care mai de care mai pline de venin curg la adresa Arhiepiscopului Tomisului.

Ca toți oamenii, Înaltul prelat are și el păcatele lui.  Dar este și erudit. Poate de aceea nici nu s-a gândit să spună când a afirmat că femeia a adus păcatul în lume și de aceea a fost pedepsită să nască în chinuri, că ideea nu-i aparține ci stă scrisă în Cărțile sfinte. Și nici nu s-a gândit să spună completarea, bănuind  ca lumea stie: printr-o femeie, Eva, a venit in lume păcatul aducător de moarte, și tot printr-o femeie, Fecioara Maria, au fost izbăviți oamenii de moarte. Ceea ce sărbătorim în aceste zile. Toți cei care au ascultat o slujbă în viața lor știu asta. Așadar cucoanelor îngeri, sufocate de indignare și domnilor culți în cap care le țin isonul, calmați-vă!”

Cei care s-au indignat n-au nicio treabă cu canoanele și dogma. Și s-au băgat într-o chestie cu care n-au nicio treabă, dar din când în când, la praznice, se bagă în poză, că dă bine.

Nu-ți convine ce scrie în Biblie – treci la altă religie sau rămâi ateu, dar NU TE BĂGA. Nu judeca cu politically corectul de azi ce s-a stabilit cu mii de ani în urmă. Nu te obligă nimeni să te bagi în seamă. Și nu te obligă nimeni să fii credincios sau religios. Dacă ești – respecți ce e scris, nu încerci să faci reformă. Iar dacă nu ești, n-ai decât să protestezi pentru faptul că-s prea puține femei în guvern, în parlament sau la conducerea partidelor politice. Despre asta nu se zice nimic în Sfânta Evanghelie, Coran sau Torah.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri